Ploile de vară sunt rapide și, uneori, romantice. Nu însă atunci când nu ai apucat să instalezi cortul, iar potecile au devenit mocirloase.

Câteva ore de ploaie se pot transforma într-o mică tragedie: telefoane stricate, haine ude și un început de hipotermie. Însă ploaia nu trebuie să-ți strice drumeția, mai ales dacă deții echipamentul potrivit și o brumă de know-how.

Dacă ești un drumeț experimentat, ai învățat, deja, care sunt semnele prin care natura te avertizează că va începe să plouă. Chiar și așa, ai putea fi luat prin surprindere, în special în lunile de vară.

Iată care sunt cele 6 sfaturi de care ar fi bine să îți amintești atunci când ploaia te amenință pe traseu:

  1. Fii atent la mediul înconjurător

Există câteva indicii pe care mediul înconjurător ți le oferă și care te pot anunța că va începe să plouă. Spre exemplu, oprirea sau începerea bruscă a adierii vântului indică faptul că presiunea atmosferică fluctuează și că ar putea izbucni o furtună. Dacă deții un astfel de cort de drumetie, șansele ca ploaia să nu te afecteze sunt maxime, cu condiția să-l instaezi în timp util.

2. Ia cu tine mai mulți saci din plastic

Pune în bagaj mai mulți saci din plastic. În plus, pune hainele din rucsac în astfel de saci, după ce i-ai sortat în funcție de tipul hainelor și de modul în care le porți, astfel încât în partea de sus a bagajului să se afle hainele de care ai putea avea nevoie rapid, în cazul în care ploaia te surprinde pe traseu.

3. Ziarele te pot ajuta

Câteva ziare pot devei foarte utile atunci când te afli pe munte și începe ploaia. Pe lângă faptul că le poți citi ca să nu te plictisești în cort, le poți folosi pentru a șterge diferite obiecte ude, pentru a aprinde focul sau pentru a le băga în bocanci pentru a grăbi uscarea acestora la interior pe timpul nopții.

Citește și: Cum alegi betele de trekking. Câteva sfaturi simple care îți pot salva genunchii

Citește și: 12 sfaturi utile despre echipamentul de munte pentru drumeții începători

4. Recunoaște semnele hipotermiei

Dacă temperatura corpului tău ajunge la 35 de grade, ai probleme serioase. În plus, simptomele precum tulburările de vorbire, judecata defectuoasă, frisoanele și învinețirea pielii sunt semne clare de hipotermie. În mod ideal, o persoană care se confruntă cu hipotermie ar trebui transportată la spital. Dacă acest lucru nu este posibil, persoana respectivă sau o altă persoană care o însoțește ar putea suna la Salvamont pentru a primi câteva sfaturi utile pentru o astfel de situație. În orice caz, cea mai bună măsură care poate fi luată pe moment este schimbarea hainelor ude cu altele uscate și învelirea persoanei afectate de hipotermie cu pături sau cu sacul de dormit. Acesta este și motivul pentru care tot mai mulți montaniarzi cumpără astfel de saci de dormit de foarte bună calitate, foarte utili pe timp de vară, dar și iarna, unde oferă protecție până la limita temperaturii extreme de -38 de grade Celsius.

5. Strânge lemne și ferește-le de ploaie

Dacă ai campat înainte sa înceapă ploaia, strânge repede câteva lemne de foc și așază-le într-un loc unde să fie ferite de ploaie. Aceasta nu va dura o veșnicie, însă va lăsa lemnele ude, fapt ce va face aproape imposibilă aprinderea focului în perioada imediat următoare.

6. Adăpostește-te de fulgere

Pe munte, șansele de a găsi un adăpost 100% sigur sunt destul de limitate. Cu toate acestea, există câteva situații în care poți reduce considerabil posibilitatea de a fi lovit de trăsnet. În primul rând, coboară de pe vârfurile montane sau pe crestele expuse. Evită arborii înalți sau izolați. Evită surplombele sau locurile aflate sub stânci verticale, deși acestea ar putea să ți se pară cea mai bună soluție. Dacă, totuși, nu găsești un adăpost în timp util, așază-te, acolo unde poți, în poziția ghemuit, cu picioarele și mâinile cât mai apropiate. Dacă sunteți mai mulți drumeți, încercați să vă așezați în poziția ghemuit cât mai departe unii de alții (cel puțin 15 metri), pentru a evita „lovirea în lanț”.

Citește și: TOP 5 cele mai frecvente probleme fizice pe munte. Care sunt și cum le tratezi

Citește și: 9 abilități pe care ar trebui să le ai ca să ușurezi la maximum bagajul pe munte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*