Dacă ai dat click pe acest articol sau dacă ai tastat pe Google „cum alegi un cort bun”, înseamnă fie că ai planuri mari, fie că ai avut, până acum, un cort de care nu ești prea mulțumit și vrei să schimbi macazul.

Un cort bun este o investiție, însă trebuie să te ghidezi, în demersul tău de investitor, după câteva caracteristici ce trebuie să se regăsească într-un produs de calitate și potrivit nevoilor tale.

Vom încerca să sintetizăm, mai jos, cele mai importante aspecte care țin de calitatea unui cort:

 • capacitatea cortului;
 • greutatea cortului;
 • sezonalitatea;
 • confortul.

Capacitatea cortului

Corturile de drumeție și cele de expediție au o capacitate de la 1 la 6 persoane. Atenție: numărul persoanelor care încap, teoretic, în cort este egal cu numărul persoanelor care încap, practic, în cort. Dacă vei cumpăra un cort de două persoane, nu vor încăpea trei persoane. De ce? Pentru că intenția producătorului de corturi de drumeție și de expediție este să facă produse cât mai ușoare, deci va oferi caracteristici reale. Dacă va fabrica un cort de două persoane, dar mai mare decât te-ai aștepta, și greutatea lui din „specificații” va fi mai mare, iar tu te vei orienta către produsul concurenței.

Greutatea cortului

În general (nu întotdeauna!) capacitatea cortului se află în strânsă legătură cu greutatea sa. Tehnologia a evoluat atât de mult, încât un astfel de cort pentru una sau două persoane cântărește ceva mai mult de două kilograme.

Fii, însă, atent și la alte caracteristici. Cu un cort ultra-ușor, de 3 sezoane, nu poți merge iarna la munte, pe vreme rea. Știm că este greu să găsești un mix bun, însă greutatea nu este totul.

Citește și: Te dor picioarele pe munte? Cum eviți durerile

Sezonalitatea

În general, în magazine vei găsi corturi de souă sezoane, de trei sezoane și de patru sezoane. Cele de două sezoane nu sunt tocmai potrivite pentru a campa pe munte, în condiții care pot deveni vitrege, așa că vom vorbi despre corturile de trei sezoane și despre cele de patru sezoane.

Corturile de trei sezoane reprezintă, statistic, cea mai populară alegere în magazinele de specialitate. Aceste corturi de 3 sezoane sunt mai ușoare decât corturile de expediție și pot fi folosite începând din primăvara și până toamna târziu. le găsești în magazine și sub denumirea de „corturi de drumeție”

Dezavantajul lor este că nu sunt concepute pentru a rezista la un vânt foarte puternic și la o ninsoare abundentă.

Corturile de patru sezoane (sau corturile de expediție) sunt fabricate astfel încât să reziste vijeliilor și ninsorilor abundente.

Corturile de expediție au mai multe bețe de susținere, sunt confecționate din materiale mai grele și au un design foarte rotund, pentru a nu opune rezistență vântului. Câteva exemple de astfel de modele de corturi găsești AICI.

Dezavantajul acestor corturi este ventilația mai slabă, iar când afară nu este foarte frig, aerul din interior ar putea deveni ușor sufocant, mai ales spre dimineață.

Confortul

Dacă te interesează și partea de confort (și îți recomandăm să te intereseze), fii atent la următoarele caracteristici:

 1. Suprafața „podelei”. Cu cât este mai mare, cu atât cortul ar trebui să fie mai spațios. Suprafața podelei ar putea să nu spună, însă, nimic despre confortul din interior și despre distribuția volumului;
 2. Înălțimea. Teoretic, cu cât un cort este mai înalt, cu atât interiorul său este mai încăpător. Înălțimea este măsurată, însă, într-un singur punct, cel central, în interiorul cortului și nu spune nimic despre părțile laterale;
 3. Forma pereților. Cu cât pereții sunt mai verticali, cu atât cortul este mai spațios;
 4. Culoarea cortului. Cu cât un cort are o culoare mai deschisă, cu atât va lăsa să pătrundă în interior mai multă lumină. Acest aspect ar putea fi un avantaj sau un dezavantaj. Dacă petreci trei zile ploioase în cort, este un avantaj, nu?
 5. Intrările. Este ideal ca fiecare „locatar” să aibă propria sa cale de acces în cort. Însă, cu cât cortul are mai multe ieșiri, cu atât e mai scump și mai greu;
 6. Vestibulurile. Acestea sunt foarte utile pentru a depozita bocancii și alte accesorii pe care nu vrei să le lași afară, la mila ploii. Cu cât vestibulul este, însă, mai mare, cu atât cortul este mai greu. Pe Hodor nu l-ar interesa aspectul greutății, dar noi suntem făcuți dintr-un alt aluat;
 7. Ventilația. Cu cât cortul are mai multe surse de ventilație, cu atât aerul din interior va fi mai respirabil, chiar și după o noapte întreagă în care patru persoane au dormit buștean.

Citește și: Regula de aur a vestimentației montane. Ce să porți pe munte și ce să eviți

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*