Fumatul și sportul nu fac echipă bună, iar asta știe toată lumea. Cu toate acestea, există și sportivi fumători care nu realizează pericolul la care se expun, atât din punctul de vedere al sănătății, cât și al performanței.

Dacă într-un articol anterior am abordat efectele alcoolului asupra organismului, este timpul să vorbim și despre efectele devastatoare pe care le produce fumatul asupra sportivilor și nu numai.

Ce conține o țigară?

Înainte de a enumera consecințele negative care apar asupra organismului uman în urma fumatului, este important să aflăm cum se numesc ”ingredientele” care ne oferă atâta plăcere, dar care ne scurtează viața. O țigară este alcătuită din aproximativ 4.000 de chimicale printre care se numără nicotina, acetona, amoniacul, monoxidul de carbon și chiar și arsenicul, potrivit Mediafax.

Sportivii își reduc șansele la performanță

În mare parte, fumatul afectează tot organismul, dar când vine vorba de sportivi, fumatul devine un obstacol în calea atingerii performanței. Aceasta pentru că, din cauza fumatului, energia sportivilor se diminuează mult mai rapid, comparativ cu sportivii care nu fumează. Fumatul produce consecințe grave asupra respirației, a circulației sângelui, dar și asupra mușchilor și oaselor.

Efectele fumatului la nivelul respirației

Sportivii sunt învățați de mici cum să respire corect pentru a executa corespunzător exercițiile fizice. Odată cu apariția dependenței de țigară, apar și problemele respiratorii. În primul rând, căile respiratorii se astupă parțial, iar gradul de oxigen absorbit în sange scade foarte mult. Aceste două acțiuni conduc la accelerarea pulsului cu 30%, fapt care reduce performanța.

În plus, nicotina irită plămânii, iar gudronul intervine în procesul de curățare a plămânilor prin favorizarea depunerii factorilor poluanți. De asemenea, un alt efect negativ care apare asupra respirației este produs de flegma în exces. Aceasta blochează căile respiratorii și diminuează mult calitatea respirației, conform culturism.ro.

Efectele fumatului la nivelul circulației sângelui

Inima este strâns legată de plămâni prin intermediul circulației oxigenului în sânge. Așadar, dacă respirația este afectată, automat și inima are de suferit. Accelerarea pulsului și creșterea tensiunii arteriale determină apariția unei circulații reduse prin vasele de sânge, motiv pentru care inima are un volum de muncă mai mare. Din această cauză, sportivii de anduranță care fumează obosesc mult mai repede spre deosebire de cei nefumători, potrivit livestrong.com.

Efectele fumatului asupra mușchilor și oaselor

În timpul activităților sportive, mușchii au nevoie constant de oxigen. Din cauza faptului că fumatul reduce cantitatea de oxigen din sânge, capacitatea mușchilor de a genera energie scade. De asemenea, fumatul crește riscul apariției osteoporozei deoarece oasele unui fumător devin mai fragile.

Efecte asupra vindecării

Poate nu multă lume știe, dar fumatul afectează și vindecarea. Sportivii care fumează se vindecă mult mai încet spre deosebire de cei nefumători din cauza încetinirii sintezei de colagen. Fibrele de colagen sunt cele care ajută la vindecarea oaselor, ligamentelor sau tendoanelor rănite.

Citește și: Efectele alcoolului asupra sportivilor de anduranță

Citește și: Oboseala este doar în mintea ta

Citește și: TOPUL alimentelor pe care sportivii NU ar trebui să le consume niciodată

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*