Mai avem la dispoziție câteva zile de toamnă calendaristică. În multe zone montane a nins deja, apoi a plouat, apoi iar a nins. Nu știm sigur cum va fi vremea în weekend pe potecile pe care vrem să ne aventurăm, dar știm că avem nevoie de precauție, pentru că există șanse mari de precipitații. Am mai scris despre asta și o facem din nou.

Mergi cu cortul pe ploaie, la munte? Ce trebuie să știi:

1. Atenție la ce se află în jurul tău când campezi

Trecem peste partea în care, pe vremea asta, ai nevoie de cele trei straturi de haine și de o jachetă de munte așa cum scrie la carte, care să te apere de vânt și de umezeală. Să revenim la campare. Fii foarte atent unde așezi cortul. Imaginează-ți că de undeva „din deal” va începe să curgă apă din cauza unei ploi abundente. Pe unde se va scurge apa? Dacă cortul tău este așezat într-o mică vale, în ceea ce poate deveni cu ușurință cursul unui pârâu, l-ai amplasat total neinspirat. Așează-l undeva unde apa nu poate ajunge sau îl ocolește. Spre exemplu, pe un dâmb. Iar dacă deții și un astfel de cort de drumetie de 4 sezoane, șansele ca ploaia să nu te afecteze sunt maxime. Cu condiția să-l instaezi în timp util.

2. Ia cu tine mulți saci de plastic

Sacii ăia mari de gunoi sunt foarte buni. Nu uita că România este țara în care oamenii obișnuiesc să adune multe pungi mici într-o pungă mare pe care, eventual, o ascund după calorifer. Ia cu tin un sac din plastic în care bagi alți saci din plastic. Pune și hainele din rucsac în astfel de saci, după ce i-ai sortat în funcție de tipul hainelor și de modul în care le porți, astfel încât în partea de sus a bagajului să se afle hainele de care ai putea avea nevoie rapid, în cazul în care trebuie să te schimbi pe traseu. De asemenea, pune hainele ude separat, într-un alt sac, pentru a nu le uda și pe cele uscate. Sunt reguli de bun simț, însă de multe oi uităm să ne gândim la ele când plecăm de acasă.

Citește și: 6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să pleci în drumeție ca un pușcaș marin american

3. Ia cu tine și niște ziare

Nu neapărat pentru a lua pulsul societății la cafeaua de dimineață, ci mai ales pentru a șterge diferite obiecte ude, pentru a aprinde focul sau pentru a le băga în bocanci și a grăbi uscarea acestora la interior pe timpul nopții.

4. Hipotermia poate ucide

Hipotermia nu este doar un „friguț” mai accentuat de toamnă, ci poate deveni letală. Simptomele precum tulburările de vorbire, judecata defectuoasă, frisoanele și învinețirea pielii sunt semne clare de hipotermie. O persoană care se confruntă cu hipotermie ar trebui transportată la spital. Însă, dacă acest lucru nu este posibil, persoana respectivă sau o altă persoană care o însoțește ar putea suna la Salvamont pentru a primi câteva sfaturi utile pentru o astfel de situație.

Bine-bine, dar ce poți să faci concret și imediar? Păi, schimbă hainele ude cu altele uscate și învelește persoana afectată de hipotermie cu pături sau cu sacul de dormit. Acesta este și motivul pentru care tot mai mulți montaniarzi cumpără astfel de saci de dormit de foarte bună calitate, foarte utili atât pe timp de vară, dar și iarna, unde oferă protecție până la limita temperaturii extreme de -38 de grade Celsius.

Citește și: Ce se întâmplă la mare altitudine. Cifrele pe care trebuie să le cunoască orice montaniard

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*