Că mergi pe munte și-ți place să stai la cort, știm deja. De asemeni, știm că există șanse mari ca regulile de bun simț și chiar de politețe despre care vom scrie mai jos să-ți fie cunoscute, însă nu băgăm mâna-n foc pentru unii dintre prietenii tăi. Și, vorba ceea, dacă vrei vreodată să le transmiți un mesaj, vrem să-ți facem munca mai ușoară: arată-le acest articol. Îți va prinde bine. Și lor, la fel.

Nu pleca la drum cu oameni despre care nu știi mare lucru

Mai bine previi decât să tratezi, iar această zicală se potrivește și în cazul drumețiilor montane, nu doar în cel al sănătății fizice și mentale. Evident, nu întotdeauna te poți ține de un astfel de plan, pentru că ai prieteni buni care au, la rândul lor, prieteni pe care nu-i cunoști și care pot să vă însoțească în drumeție. Însă ar fi de preferat să nu împarți cortul cu cineva despre care chiar nu știi nimic sau, mai mult, ai impresia, încă din primele minute, că este o persoană dificilă. Deși, uneori, asta e, există situații în care parcă mai bine lași de la tine decât să strici atmosfera din grup, dar ține minte acest punct când ești acasă și îți faci planurile de traseu.

Ușor cu zgomotele

Indiferent cât de bun prieten îți este cel cu care împarți cortul, ar fi drăguț ca atunci când se odihnește, să nu faci gălăgie încercând să ieși din cort, să nu vorbești la telefon lângă el și nici să urli în noapte ca să te-audă tovarășii de călătorie din celelalte corturi. Și, ca să fii sigur că dormi bine, ia-ți dopuri de urechi, pentru că celălalt ar putea să sforăie. De fapt, dacă știi cu cine vei împărți cortul, poți întreba de la bun început persoana respectivă dacă ai nevoie de dopuri. Iar dacă tu ești cel care sforăie, anunță-l pe colegul tău de „apartament”, să știe ce are de făcut.

Pune și tu osul la treabă

Nu te baza doar pe celălalt să facă și să desfacă cortul, să-l care doar el, să-l șteargă doar el. Și tot așa. Ajută-l, pentru că nu împărțiți doar cortul, ci și responsabilitățile. Iar dacă tu ești cel care face totul, iar celălalt se uită, este perfect normal să-l atenționezi că ți-ar prinde bine o mână de ajutor. Apropo, un astfel de cort poate fi împărțit în două chiar și pe traseu, când îl purtați în rucsac. Cineva duce o parte, iar celălalt cară, în același timp, restul elementelor componente.

Igiena nu este opțională, ci obligatorie

S-o spunem p-aia dreaptă: nimănui nu-i place să împartă cortul cu cineva care miroase puternic a transpirație. Dacă n-ai un izvor în care să te speli după ce ajungi la destinație, asigură-te că ai în rucsac un pachet cu șervețele umede. Pe bune.

Citește și: Se poate mai frumos de atât? Cum să-ți faci drumeția și mai plăcută. 3 posibile „condimente” de traseu

Ia cu tine un izopren

Dacă știi că ai un cort în care să dormi (al tău sau al altcuiva), și deții și un sac de dormit, află că nu este suficient. Ai nevoie și de un izopren. Adică nu te aștepta să te înghesui cu altcineva pe izoprenul lui, că nu e OK. Are și el dreptul la un minimum de confort, mai ales că este izoprenul… lui.

Stabiliți din timp orele de culcare și de trezire

Ar fi drăguț să colaborezi la acest aspect cu colegul tău de cort. Spre exemplu, după ce desfaceți cortul și aranjați lucrurile în el, este binevenită o discuție despre planurile de seară. Vreți să colindați împrejurimile? Vreți să faceți un foc? Cam când intenționați să vă puneți la somn? Iar culcatul, treacă-meargă, dar stabiliți de cu seară când intenționați să vă treziți, pentru că unul se poate trezi la răsăritul soarelui, iar celălalt poate avea chef să doarmă până la 11. Evident, cel care se trezește primul ar putea fi exasperat pe măsură ce orele se scurg, iar el așteaptă să se trezească și celălalt. Faceți un compromis.

…dar nu face caz din orice!

Deși într-o drumeție se pot întâmpla destule lucruri neplăcute din cauza companiei pe care ți-ai ales-o, nu uita că ai mers pe munte ca să te simți bine, nu ca să te cerți, așa că poți trece cu vederea lucrurile mărunte care te pot deranja. Cu condiția să nu se transforme în probleme reale!

Citește și: Împrietenește-te cu montaniarzii! Ei sunt oamenii pe care vrei să-i ai mereu alături. Iată motivele

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*