Codul bunelor maniere pe potecile montane ne-ar face viața mai frumoasă pe munte, dacă ar fi respectat de toți drumeții. Din păcate, însă, nu de puține ori ajungem pe munte și ne enervăm din cauza meltenilor pe care ne-am fi dorit să nu-i fi întâlnit niciodată în acel colț de rai.

În fond, regulile de mai jos țin de respectul pe care îl afișăm față de natură și față de persoanele care aleg să-și petreacă timpul liber pe munte.

Ne-am gândit, am dezbătut, am citit ce-au scris alții, am întrebat prietenii și am făcut o listă. Iată ce să faci și ce să eviți dacă ai bun simț:

Ce să faci

1. Salută-i pe drumeții pe care îi întâlnești

Pe munte, toți drumeții formează o mare familie. Iar drumeții cu experiență și cu dragoste de munte și de natură întotdeauna îi salută pe cei pe care îi întâlnesc. Pur și simplu, așa se face. Ține de cei șapte ani de acasă și de cele șapte trasee pe munte, dincolo de care nu mai ai nici o scuză.

2. Prioritate la urcare

Drumeții care urcă pe un traseu îngust au prioritate față de cei care coboară. Astfel, dacă te afli la coborâre și întâlnești în calea ta o persoană care urcă, dă-te la o parte și las-o să treacă. Efortul pe care ea îl depune este mai mare decât al tău și ar fi indicat să nu-i întrerupi ritmul de mers. Evident, așa cum nu trebuie să ajuți cu forța o bătrână să treacă strada dacă ea vrea să rămână pe trotuar, continuă-ți coborârea dacă persoana din fața ta îți face semn că vrea să se odihnească și că te lasă să treci.

3. Nu face gălăgie când ceilalți dorm

Dacă ajungi la o cabană noaptea târziu și te cazezi într-o cameră în care se odihnesc și alți drumeți, intră ușor, fără gălăgie și luminează-ți calea în interior cu lumina ecranului telefonului tău mobil, nu cu frontala. Oamenii sunt obosiți și vor să se odihnească, nu să audă chicotelile tale și ale prietenilor tăi.

4. Etichetează-ți alimentele

Dacă stai la o cabană și împarți un frigider cu mai multe persoane, etichetează-ți alimentele. Asta ca să nu te plângi când cineva îți umblă prin pungi. În plus, poate că unii drumeți foarte flămânzi sunt alegici la anumite alimente și, în foamea lor, devin mai puțin conștienți de acest lucru. Suntem siguri că nu vrei să provoci o tragedie în creierul munților.

5. Ține câinele în lesă

Dacă mergi pe munte însoțit de câine, ar fi indicat să-l ții în lesă atunci când alte persoane sunt prin preajmă, indiferent cât de prietenos este patrupedul tău. Lumea merge la munte să se relaxeze, nu să se sperie de animalul tău de companie.

Ce să nu faci

1. Nu lăsa gunoi în urma ta

NICIODATĂ.

2. Evită discuțiile despre caracteristicile tehnice ale pieselor de echipament

Nu fi tocilarul munților. Poate că ceilalți vor, pur și simplu, să se relaxeze, să fie boemi, să viseze cu ochii deschiși sau închiși. Dacă ai o astfel de geacă de munte, păstrează-ți laudele pentru altădată și nu-i obliga nici pe ceilalți să intre în detalii tehnice cu privire la pantalonii, bocancii sau rucsacurile lor.

3. Nu întreba un necunoscut cât cântărește rucsacul pe care îl cară

În primul rând, s-ar putea simți judecați de către tine. În al doilea rând, poate că știu și ei că au pus în rucsac mai multe lucruri decât aveau nevoie cu adevărat, așa că nu e cazul să le amintești și tu de deciziile proaste pe care le-au luat la plecare. Mai bine îi întrebi de unde vin, încotro se duc și cum e traseul mai sus.

4. Nu întreba un drumeț câți kilometri a parcurs în acea zi

E ca la punctul 3. Pur și simplu, nu e treaba ta.

5. Nu te întinde mai mult decât e cazul

La propriu. Și e valabil și (sau mai ales) în cazul bagajelor, indiferent dacă te afli la o cabană, în fața unui magazin sau la o masă de popas de pe marginea unui traseu montan. Mai are sens să explicăm de ce?

6. Nu mânca din mâncarea altuia

Decât dacă te invită. Pare dubios că scriem asta aici, dar noi am pățit-o. Un tovarăș proaspăt întâlnit pe munte s-a autoservit din punga noastră cu mâncare înainte să ne dăm seama ce face. Evident că am fi pus mâncarea la comun, dar gestul lui ne-a stricat instantaneu buna dispoziție.

7. Nu urla pe munte când sunt alții prin preajmă

Am întâlnit, de-a lungul timpului, multe persoane care cred că muntele înseamnă libertate deplină, fără să țină cont de oamenii din jur. Și pentru noi înseamnă același lucru. Dar pentru noi înseamnă și liniște. Nu mergem pe munte să-i ascultăm pe alții cum urlă din toți bojocii din 20 în 20 de secunde, doar pentru că pot.

Citește și: Lucruri pe care ne-am fi dorit să le știm în primele noastre drumeții la munte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*