Oamenii care merg pe munte sunt numiți, în funcție de activitățile pe care le desfășoară și de atitudinea pe care o au, fie „turiști”, fie „montaniarzi”, fie „cocalari”. Noi am realizat o listă scurtă, de cinci criterii, care să vă ajute să-i diferențiați.

Cocalari

Criterii de identificare: Pe creste, sunt cel mai ușor de reperat. Poartă șlapi, balerini sau pantofi de nuntă. De ce nu, pantofi cu toc în cazul domnițelor și orice alt timp de încălțăminte de ieșit la bere în cazul domnilor. Stilul lor vestimentar poate fi caracterizat prin „să arăt bine”.

Atitudine: Merg de parcă ar fi pe catalige, se țin constant de mână și au nevoie permanentă de ajutor. Sunt mai mult cu ochii în telefon, preocupați să-și informeze prietenii de pe Facebook pe unde se plimbă.

Cum își petrec nopțile pe munte: În cazul în care se întâmplă să rămână peste noapte în zone montane, nu se cazează decât la hotel de patru stele, în buricul târgului. Miezul nopții îi prinde în club.

De ce merg pe munte: Ori muntele era în drumul lor și s-au oprit să-și clătească ochii, ori au venit să facă un grătar.

Expresie preferată: „Mai fă-mi o poză!”

Turiștii

Criterii de identificare: Cară cu ei o cameră cu selfie-stick, umbrelă, hărți sau sfaturi de la cunoscuți și poartă aceleași haine cu care ar ieși în parc sau ar merge la sală. Uneori, au unul sau două elemente din echipamentul necesar pentru munte.

Atitudine: Merg în haită, niciodată singuri. Se găsesc, de obicei, în zonele montane foarte populate și au obiceiul de a arăta cu degetul „Ce frumos e acolo!”. Sunt destul de gălăgioși. În cazul în care te nimerești în spatele lor pe un traseu îngust și îi rogi să te lase să mergi mai departe, înaintea lor, te vor face cu ou și cu oțet, pe motiv că nu-i respecți și că te grăbești aiurea.

Cum își petrec nopțile pe munte: Se cazează la cabană și sunt primii care adorm și tot primii care se trezesc. Nu pot face liniște când se trezesc, indiferent de câți mai dorm pe lângă ei – foșnesc, se împiedică, se strigă unii pe alții.

De ce merg pe munte: Fie pentru că au auzit de peisajele frumoase din zonă, fie pentru că vor să se liniștească pentru o zi sau două departe de haosul betoanelor.

Expresie preferată: „Weekend-ul viitor mergem la mare!”.

Montaniarzii

Criterii de identificare: Bocanci, rucsac, izopren, cort, haine impermeabile, bețe de trekking, trusă de prim ajutor și lista continuă.

Atitudine: Fie merg pe munte singuri, fie în grupuri restrânse. Principala lor temă de discuție este muntele, bineînețeles. Au un arsenal de expresii pe bază de #traseu #bocanci #creastă #refugiu #cort. Fiecare are cunoștințele lui pe care ține să și le explice (în cadrul grupului). Profund responsabili cu privire la mediu, strâng și ultima scamă în urma lor. Totodată, știu să dea „bună ziua!” tuturor celor pe care îi întâlnesc pe traseu. Genul de oameni despre care poți spune „i-a uitat Dumnezeu pe munte”.

Cum își petrec nopțile pe munte: În jurul focului de tabără, spunând povești sau cântând. Când răzbate somnul, fiecare se retrage la cortul lui (sau la patul lui, în caz de iarnă).

De ce merg pe munte: Montaniarzii arareori merg pe munte pentru a lua o pauză de relaxare de la viața de zi cu zi, pentru că muntele e constant în sufletul lor. Se gândesc la munte cel puțin o dată pe oră, vorbesc despre el cu fiecare ocazie și iubesc fiecare clipă pe care o petrec pe creste. Pentru ei, o drumeție presupune învățarea și experimentarea de trasee noi.

Expresie preferată: „I’ll be back!”

Citește și: Ce se spune despre munțomani. TOPUL miturilor bizare

Citește și: SCRISOARE către munțomanii căpoși. Sau de ce salvamontiștii sunt dușmanii noștri

Citește și: Dormitul la cort: trei mari avantaje pentru sănătate

Comments

comments

5 Responses

  1. marius

    As contrazice partea aceasta: „Cum își petrec nopțile pe munte: Se cazează la cabană și sunt primii care adorm și tot primii care se trezesc”.

    Cred ca e fix invers: se culca ultimii si se trezesc la pranz.

    Răspunde
  2. alex

    Buna asta! Daca ai cortul dupa tine esti omul muntelui….. Hahaha. Pana isi dau arama pe fata cu bautura. Atat timp cat nu deranjezi natura poti merge cum vrei. Nu vreau bocanci si rucsac de sute de euro sa urc pana la cota 2000. Restul sunt gogosi scrise din prea mult timp liber.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*