În România există peste 60.000 de copii cu dizabilități. Dintre aceștia, numai 13% ar putea ajunge, în ritmul actual al societății, să muncească și să ducă o viață independentă. Asociația Club Sportiv Climb Again vrea să schimbe acest context, printr-un proiect axat pe escaladă, care să se desfășoare pe toată durata anului școlar viitor.

Povestea proiectului Climb Again s-a închegat în jurul lui Claudiu Miu, fost campion național și balcanic la escaladă, care în 2010 s-a îmbolnăvit și a trebuit să renunțe la cățărat și la restul activităților de zi cu zi. După trei ani de suferință și luptă, a început să se cațere din nou, în ciuda urmelor lăsate de boală. Așa s-a născut ideea Climb Again, din dorința lui Claudiu de a întoarce tot ajutorul primit în anii din urmă de la familie, prieteni și întreaga comunitate de cățărători.

În acest sens, din 2013 până în prezent, Asociația a reușit, prin muncă voluntară și mici finanțări, să aducă la cursuri gratuite de escaladă peste 100 de copii cu deficiențe de vedere și auz, 40 de copii cu autism și în jur de 50 de tineri cu alte tipuri de dizabilități. Mai mult, copiii au participat la probe demonstrative sau competitive la majoritatea concursurilor din calendarul competițional al Federației Române de Alpinism și Escaladă. În acest timp, au închegat o echipă de 8 copii și juniori cu deficiențe senzoriale cu real potențial în performanță sportivă.

„Escalada este un sport incluziv, care aduce în echilibru fizicul și psihicul, și în care diferențele între cei cu nevoi speciale și cei tipici nu există atâta timp cât metodele de învățare sunt adaptate. De când a apărut Climb Again, am reușit să aducem în săli publice copii cu deficiențe de vedere, să introducem probe pentru ei în concursurile de cățărat, să facem demonstrații și să convingem lumea că singura dizabilitate a lor e proiecția greșită pe care o au oamenii din jur”, spun reprezentații Climb Again.

Potrivit Asociației, escalada este un sport care poate fi practicat inclusiv de către copii cu nevoi speciale, ca o măsură de dezvoltare a abilităților de orientare, de conștientizare a spațiului și direcției (în cazul deficiențelor senzoriale, de exemplu) sau ca măsură terapeutică (în cazul copiilor cu autism, de exemplu). Frumusețea acestui sport vine din dezvoltarea holistică pe care o impune practicantului: rezolvarea unei probleme, găsirea celei mai ușoare variante de a termina un traseu, depășirea obstacolelor, dar și întărirea încrederii în sine și în ceilalți, toate acestea construiesc sentimentul de împlinire al celui care ajunge sus și se pot transforma într-o poveste de succes pentru un tânăr cu nevoi speciale, mai spun membrii Asociației, pe platforma dedicată proiectului.

„Noi vrem să le arătăm copiilor și adulților din jurul lor că escalada poate fi o soluție pentru întărirea încrederii în sine și în ceilalți, și chiar premisa pentru o poveste de viață de succes”, adaugă aceștia.

Scopul proiectului

Asociația își dorește ca, din septembrie 2015, proiectul Climb Again să fie un curs permanent al școlii pentru deficienți de vedere din București. Astfel că au demarat o strângere de fonduri, prin care vor să adune 20.000 $, minimul necesar pentru un mix de activități care să se întindă pe 9 luni, adică atât timp cât durează anul școlar.

Mai exact, din fondurile obținute, Asociația va construi un panou de escaladă, va facilita transportul la antrenamente suplimentare pentru acei copii care au înclinații spre performanță, va aduna o echipă mai mare de instructori care să poată lucra intensiv cu grupe mici de copii. De asemenea, se ba ocupa și de organizarea unor concursuri și excursii la munte pentru cei mici.

„Vrem ca toți cei 120 de copii ai școlii să beneficieze de cel puțin un antrenament bilunar, prin care să le îmbunătățim percepția spațiului și orientarea, capacitatea de memorare și rezolvare a problemelor, și care să le dea curajul și încrederea în sine pentru o viață independentă ca adulți”, explică Asociația.

Dacă vreți să faceți parte din planul Asociației Club Sportiv Climb Again, puteți ajuta cu o donație AICI sau AICI. Iar dacă vreți să citiți un reportaj despre Climb Again, cei de la Vice au o poveste inspirațională AICI.

Citește și: VIDEO AMUZANT. Ce se poate întâmpla când mergi la escaladă cu toți prietenii tăi

Citește și: VIDEO. Cum a fost stabilit cel mai dificil traseu de escaladă din lume

Citește și: Câte calorii arzi în timpul drumețiilor montane și al sesiunilor de escaladă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*