Muntele este un loc special, ideal pentru cei care vor să se relaxeze, să simtă adrenalina și să se bucure de frumusețea peisajelor. De aceea, este foarte important să îl respectăm și să avem grijă de tot ceea ce ne oferă.

Alpinistul și producătorul de film, Luis Trenker, s-a gândit că un „Decalog al alpinistului” ar fi foarte util pentru toți cei care aleg să se refugieze în natură.

1. Să nu întreprinzi o ascensiune ce-ți depășește puterile. Tu trebuie să învingi muntele, nu el pe tine.

2. Să pregătești cu de-amănuntul orice excursie, fie că vei merge singur, cu prietenii sau cu ghizii. Să nu uiți că munții sunt bogați în primejdii; cu prudență, inteligență, spirit de prevedere le poți învinge.

3. Să nu uiți în munți că ești o ființă civilizată. Bucuria și puterea nu se confundă cu mitocănia, brutalitatea și grosolănia.

4. Să nu profanezi peisajul pe care-l străbați și să nu „împodobești” natura cu cioburi de sticlă, hârtiuțe, cutii de conserve și alte rămășițe.

5. Fii bun camarad! Dacă ești conducător, evită să fii autoritar și încăpățânat, încrezut sau îngâmfat.

6. Respectă cabana tot așa cum îți respecți propria casă. Ea ți-a ieșit în drum ca să te apere. Nu o transforma în local de noapte, n-o pângări!

7. Nu fura! Nu fura altora nici liniștea, nici singurătatea ce-o caută, nici perspectiva. Nu fura nici florile, pe care natura le-a creat pentru toată lumea. Să nu vezi în munte un paradis în care te-ai așezat ca un nou Adam; ajută-l să-și păstreze originalitatea și sfințenia.

8. Nu minți, nu exagera, nu fi lăudăros! Chiar și ascensiunea cea mai dificilă este puțin lucru față de alte realizări omenești. Respectă oamenii, locurile, amintește-ți mereu că nu ești decât un oaspete trecător pe acele meleaguri.

9. Apără onoarea asociației tale și nu numai a aceleia a cărei insignă o porți, ci și a acelei mari comunități care ți-a făcut accesibilă lumea munților și care servește o mare idee, nu numai confortul tău.

10. Nu profana munții prin mania recordurilor. Înțelege-le sufletul!

Citește și: Decalogul schiorului: Reguli de conduită pe care trebuie să le respecți

Citește și: TOP. 10 trucuri care să te apere de frig pe pârtii

Citește și: Cum să te îmbraci la schi

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*