Dacă ești pasionat de munte și ai nevoie de câteva argumente în plus pentru a-ți convinge niște prieteni sedentari că dormitul la cort îi va ajuta să trăiască 100 de ani, ne-am gândit la tine, am răsfoit internetul și-am cules câteva motive pe care le poți flutura într-o discuție cu amicii tăi.

Iată care ar fi cele șase avantaje ale dormitului la cort pentru sănătate:

  1. Dormi mai bine

Dacă ai probleme cu somnul, dormitul la cort te ajută să te odihnești așa cum de mult timp nu ai mai făcut-o. Dacă amicului tău îi este teamă de frigul din timpul nopții, explică-i care-i treaba, spre exemplu, cu astfel de saci de dormit, ce caracteristici au și până la ce temperaturi negative le asigură confortul termic. Frigul chiar nu este o problemă. În plus, dormitul la cort te ajută să-ți reglezi ciclurile de somn și în următoarele zile de după drumeție. Te culci seara la ceva timp după lăsarea întunericului și te trezești după cel mult o oră sau două de la răsăritul soarelui, în funcție de cât ești de obosit. Organismul tău va reacționa foarte bine la un astfel de program de somn.

2. Faci mișcare

Dormitul la cort înseamnă o drumeție pe munte, până la locul de campare. Asta înseamnă mișcare și condiție fizică, iar toți medicii din lume sunt de acord că mișcarea este sănătate curată. Iar dacă o faci și la aer curat, ai toate șansele să devii un om mai sănătos din punct de vedere fizic. Practic, într-o drumeție, arzi multe calorii (între 120 și 300 de calorii pe oră).

3. Mănânci mai bine

Efortul depus în timpul drumeției și numărul mare de calorii arse te va face să mănânci mai bine. Atenție, însă! Nu cantitatea de hrană este importantă, ci și calitatea. Dacă vei consuma alimente sănătoase și vei evita mezelurile și alte preparate toxice pentru organism, corpul tău va absorbi o mare cantitate de substanțe nutritive.

Citește și: Cum să nu-ți fie frig când mergi pe munte iarna. 10 „trucuri” utile

4. Petreci mult timp la aer curat

Cu cât petreci mai mult timp în natură, cu atât organismul tău are parte de mai mult oxigen. Spre exemplu, bucuria pe care o simți atunci când respiri aer curat are și o explicație biologică: cantitatea mare de oxigen pe care o respiri duce la secreția în organism a serotoninei („hormonul fericirii”). Totodată, timpul petrecut la aer curat îmbunătățește presiunea arterială, digestia și sistemul imunitar.

5. Drumețiile și dormitul la cort elimină stresul

Dormitul la cort scade nivelul de stres resimțit de către organism prin secreția de serotonină și prin inhibarea secreției de melatonină. În plus, așa-numita „meditație”, despre care puțină lume știe ce ar fi ea cu adevărat, a devenit un adevărat trend printre oamenii care vor să înlocuiască religia cu ceva mai „cool”, cu rezonanță asiatică. De ce vorbim despre meditație? Când mergi în drumeție pe munte, închide telefonul mobil și lasă acasă laptopul și tableta. Încearcă să te deconectezi timp de câteva zile. Multă lume vorbește despre meditație, însă Jon Kabat-Zinn, fondatorul programului Mindfulness-Based Stress Reduction Program, consideră că închiderea telefonului mobil și petrecerea timpului în natură este cea mai simplă cale de a te bucura de beneficiile pentru sănătate pe care ți le poate oferi meditația. Deci nu e mare „șmecherie”, ci este suficient să mergi pe munte și să te bucuri de natură, fără să te gândești la problemele de acasă sau de la serviciu.

6. Socializarea

Pare ciudat, deoarece mergi pe munte să scapi de oameni, nu să stai printre ei. Însă petrecerea timpului liber în mijlocul naturii împreună cu un prieten sau cu un membru al familiei te va ajuta să ai o relație foarte sănătoasă. Socializarea îți prelungește viața și întârzie apariția problemelor de memorie la bătrânețe, conform unui studiu publicat de Revista Americană de Sănătate Publică.

Citește și: E timpul! 15 semne că trebuie să pleci într-o drumeție pe munte de cel puțin o săptămână

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*