Tehnologia ne-a acaparat întru totul și, deși mergem pe munte să scăpăm de agitația orașului, de televizoare, de monitoare și de internet, întotdeauna luăm cu noi telefonul mobil. Un smartphone este, practic, singurul reprezentant al tehnologiei de care nu ne despărțim niciodată, indiferent dacă-l butonăm pe munte din 10 în 10 minute sau îl uităm în rucsac, într-un buzunar oarecare.

Însă, dacă tot suntem nedespărțiți de smartphone-urile noastre, ne-am putea întreba care sunt, totuși, cele mai utile telefoane mobile pentru drumeți. Și avem și câteva răspunsuri!

  1. Pentru fotografii

Dacă nu ești un fotograf profesionist, dornic să care după el un ditamai DSLR-ul, dar îți place la nebunie să faci fotografii prin locurile prin care te plimbi (și nu ne referim la selfie-uri!), ai la dispoziție două variante: o „săpunieră” sau un telefon mobil. Iar dacă te interesează, cu adevărat, ideea de a căra cu tine cât mai puține lucruri, te-ai putea limita la telefonul mobil. Evident, unele telefoane fac fotografii de o calitate slabă, care mai mult enervează privitorul decât îl încântă, în timp ce altele „scot” niște fotografii care par făcute cu un aparat foto profesionist.

Am intrat pe forumuri, am întrebat doi prieteni fotografi, am citit câteva review-uri și am tras concluzia la care ne așteptam și noi: telefonul potrivit pentru fotografii de foarte bună calitate, care atinge un raport optim calitate/preț, pare să fie Huawei P10. Așa cum observăm: prețuri accesibile prin comparație cu modelele „de la concurență” și înaltă calitate fotografică.

În plus, dacă vrei să afli cum alegi un model de telefon mobil care face fotografii foarte bune, ai aici un ghid pas cu pas prin care să afli singur care sunt acele telefoane care fac poze bune. În fond, poate există alte modele care corespund nevoilor tale.

2. Pentru rezistență și autonomie

Aceasta este o cu totul altă mâncare de pește. Dacă nu te interesează cum „face poze” și cât de frumos este smartphone-ul pe care îl ai în buzunar, te poți orienta către modele care par create pentru Bear Grylls.

Din nou, am întrebat și am navigat în căutarea modelelor dedicate pasionaților de drumeții montane. Am cerut modele rezistente la apă, la șocuri mecanice și la praf, ale căror baterii să țină „cu săptămânile” (sau măcar pe-aproape) și am dat peste aceste minunății.

Minunății urâte, ce-i drept, desprinse parcă din cosmarul mobilelor de fițe.

Vkworld Stone V3. E urât, costă cât o pereche de blugi ieftini și pare desprins din filmele postapocaliptice cu dubioși care o ard prin deșert în rable tunate. Însă are și bestia asta calitățile sale: este rezistent la apă și la șocuri, iar producătorul se laudă că-l poți lăsa și 30 de minute sub apă fără să se strice. În plus, telefonul ar avea o autonomie de până la 30 de zile, așa că n-ai rămâne în pană de mobil dacă ai sta o săptămână pe munte cu un astfel de model. Camera foto? 2 MP. Dar este evident că nu pentru poze „fancy” ți l-ai cumpăra.

Blackview BV7000. Ăsta arată ceva mai bine, face poze mai bune și are o baterie mult mai slabă decât celălalt. Rezistă la un metru sub apă timp de 30 de minute. Este mai performant decât dubioșenia de Vkworld și costă, evident, triplu. Însă, dacă ești un utilizator înrăit de internet și vrei performanță de la telefonul tău mobil în viața de zi cu zi, astfel de telefoane te vor dezamăgi. Dar vorbeam despre telefoane pentru drumeții montane, nu-i așa? 

DOOGEE T5 IP67. Mărturisim că de acest telefon n-am auzit până acum. Avantajele lui ar fi rezistența la apă, la praf și la șocuri mecanice, o baterie cu o bună autonomie și rapiditatea de încărcare aacesteia (aproximativ o oră). Pare, cumva, un telefon cool pentru un camionagiu, din cauza (sau datorită!) acelei carcase dubioase. Cu toate acestea, poate fi o variantă foarte bună de mobil pentru un om pasionat de drumeții montane pe care nu-l interesează aspectul și performanțele pe care le au, în general, modelele din clasa business de la Huawei, Samsung sau Apple. Dar comparăm mere cu pere…

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*