Am trecut de jumătatea primăverii calendaristice, iar vremea este tot mai prietenoasă cu drumeții care vor să se aventureze în weekend pe potecile montane. Iar dacă te numeri printre cei care au planuri mari pentru lunile care vor urma și cauți un cort bun, avem pentru tine un scurt ghid care te va ajuta să-l găsești.

Cele patru întrebări

Atunci când scrollezi pe net pentru un cort care să ți se potrivească sau mergi la raft și-ți „prinzi urechile” în tot felul de opțiuni, ai nevoie d epuțină organizare, pentru a fi sigur că iei decizia bună. Iar organizarea vine prin răspunsul tău la cinci întrebări:

1. Câți bani vreau să scot din portofel?

2. Pentru câte persoane vreau să fie cortul meu?

3. Cât de ușor vreau să fie cortul?

4. În ce anotimpuri vreau să merg cu el la munte?

5. Cât de confortabil vreau să fie cortul meu?

În funcție de cum vei răspunde la aceste întrebări și de cât de importante sunt pentru tine anumite caracteristici ale cortului, vei ajunge să-l găsești pe cel care ți se potrivește.

Adică așa:

1. Câți bani vreau să scot din portofel?

Atunci când alegi un cort în funcție de buget, plaja de opțiuni este imensă. Dacă ai un buget restrâns și făcând abstracție de caracteristicile produsului, poți cumpăra un cort și cu 100 de lei. Dacă vrei să pleci în expediție la peste 5.000 de metri, poți scoate din buzunar chiar și 2.000 de lei. Calculează-ți bine bugetul și filtrează opțiunile în consecință.

Și mai e ceva: există și corturi de foarte bună calitate care, în mod normal, ar costa o sumă frumușică de bani, dar pe care le poți cumpăra la prețuri reduse cu până la 50%, datorită unor campanii de reduceri de prețuri pe care nu le întâlnești la tot pasul. Avem AICI câteva exemple de astfel de corturi.

În plus, nu uita că pentru a înnopta într-un cort nu ai nevoie doar de cort, ci și de izopren și de un sac de dormit. ia în calcul și acest aspect când stabilești bugetul pentru echipamentul de munte. Vestea buună e că și în cazul sacilor de dormit, poți găsi adevărate chilipiruri, precum cele de AICI, asta ca să fii sigur că-ți rămân bani și alte piese de echipament.

2. Pentru câte persoane vreau să fie cortul meu?

Există corturi de o persoană și corturi de mai multe persoane (chiar și de șase!). Iar aici trebuie să știi un lucru foarte important: greutatea cortului contează pentru producător, care știe cât de importantă este pentru cumpărător. Astfel că, dacă producătorul spune că un cort este pentru două persoane, atunci cortul va fi strict pentru două persoane. Dacă ar fi încăput trei persoane în el, plus câteva bagaje, producătorul l-ar fi branduit ca fiind un cort de trei persoane cu greutate de cort de două persoane și ar fi cerut mai mulți bani pentru produsul său. Are sens? Răspunde cu sinceritate la întrebarea „pentru câte persoane vreau să fie cortul meu” și alege în consecință.

Sfatl nostru: dacă sunteți un cuplu care merge pe munte, nu cumpărați un cort de trei sau de patru persoane pentru situațiile în care, cine știe, mai vin priteni cu voi. Ei n-au decât să-și care singur cortul, fără să fiți voi nevoiți să cărați, chiar și când sunteți singuri, un cort mai mare și mai greu decât este nevoie.

3. Cât de ușor vreau să fie cortul?

Cel mai bun răspuns este: foarte ușor. Cu cât mai ușor, cu atât mai bine. În principiu (dar nu întotdeauna), cu cât un cort are o capacitate mai mare, cu atât este mai greu. Pe piață există, însă, și corturi de două persoane care cântăresc puțin mai mul decât o sticlă mare de apă minerală. Însă fii atent și la celelale caracteristici ale cortului, deoarece cu un cort ușor ca un fulg, de trei sezoane, nu ai ce căuta iarna pe munte.

4. În ce anotimpuri vreau să merg cu el la munte?

Că tot veni vorba de iarnă, sezonalitatea este foarte importantă. Într-un cort de patru sezoane poți dormi vara pe munte, însă viața ta va fi pusă în pericol dacă dormi în timpul iernii într-un cort de trei sezoane.

Corturile de trei sezoane sunt mai ușoare decât corturile de expediție și pot fi folosite începând din primăvara și până toamna târziu. Ele nu rezistă la vânt foarte puternic și la ninsoare abundentă.

Pe de altă parte, corturile de patru sezoane (de expediție) rezistă nu doar la vijelii, ci și la ploi și ninsori abundente. Au au mai multe bețe de susținere, sunt confecționate din materiale mai grele și au un design foarte rotund, pentru a nu opune rezistență vântului.

5. Cât de confortabil vreau să fie cortul meu?

indiferent ce crezi tu că te interesează acum răspunsul ar trebui să fie „cât mai confortabil”, în funcție de bugetul tău. Iar noi vom enumera mai jos câteva caracteristici care te-ar putea interesa în cazul unei achiziții:

Numărul intrărilor. Există corturi cu o singură intrare și corturi cu intrare separată pentru fiecare locatar. Intrările separate sunt foarte utile în timpul nopții, când nu vrei să-l deranjezi pe celălalt în încercarea ta de a ieși afară.

Ventilația. Cu cât sursele de ventilație sunt mai numeroase, cu atât interiorul va fi mai aerisit, iar aerul, mai respirabil.

Vestibulurile. Acolo depozitezi bocancii și alte obiecte pe care nu le vrei nici înăuntru, să-ți ocupe spațiul, nici afară, în ploaie.

Suprafața și înălțimea. Cu cât suprafața podelei și înălțimea sunt mai mari, cu atât cortul ar trebui să fie mai spațios. La spațiul interior contribuie și forma pereților. Cu cât pereții sunt mai verticali, cu atât cortul este mai spațios.

Culoarea cortului. Cu cât este mai deschisă, cu atât va lăsa să pătrundă în interior mai multă lumină. Asta poate fi un avantaj sau un dezavantaj. Dacă stai în cort într-o zi ploioasă, este un avantaj. Dacă vrei să dormi mai mult timp dimineața, este un dezavantaj.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*