Lista celor 10 lucruri esențiale pe care trebuie să le avem la noi când pornim pe munte a fost realizată cândva în anii ’30 de o organizație de salvamontiști din Seattle, pentru a scădea numărul de accidentări pe trasee.

Odată cu apariția unor dispozitive care ne fac tuturor viața mai ușoară (sistemele de navigație sau filtrele de apă, de exemplu), lista a fost actualizată, și v-o prezentăm detaliat în continuare.

Material realizat de dryfood.ro.

1. Sistem de orientare și navigație
2. Protecție solară
3. Haine suplimentare
4. Dispozitive de iluminat
5. Trusă de prim-ajutor
6. Sursă de foc
7. Kit de reparații
8. Mâncare de rezervă
9. Apă de rezervă
10. Adăpost de urgență

1.   Sistem de orientare și navigație

Dacă vă aventurați în afara unei poteci scurte sau a unui traseu bine marcat, GPS-ul este esențial. Sau nu? Montaniarzii sunt de părere că, pe cât este de eficient un sistem GPS, pe atât este de riscant să ne bazăm exclusiv pe el. Deși par învechite, busola și harta cântăresc foarte puțin și nu depind de baterie.

În completare, puteți adăuga în trusa de navigație și un altimetru, un instrument foarte util, ce măsoară presiunea aerului cu ajutorul unui senzor barometric, furnizând astfel o estimare corectă a înălțimii la care vă aflați și vă ajută astfel să aflați cât ați înaintat și să vă determinați locația pe o hartă.

2.   Protecție solară

Razele UVB, cele responsabile de arsurile de piele, contribuie și la dezvoltarea cataractei. Prin urmare, ochelarii de soare sunt indispensabili pe munte, unde adesea puteți merge ore în șir prin plin soare – iar dacă vă înhămați la trasee prelungite pe zăpadă veți avea nevoie chiar de ochelari de iarnă sau de supraochelari extra-întunecați.

Atunci când alegeți crema de protecție solară, trebuie să vă îndreptați spre o formulă cu factor de protecție solară de 30, care blochează atât razele UVA cât și UVB. Nu uitați nici de balsamul de buze cu SPF.

În funcție de mai mulți factori (perioada din zi, transpirația), ar trebui să aplicați crema o dată la două-trei ore pe zonele de piele neprotejate de îmbrăcăminte.

Persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate la soare pot chiar căuta haine cu protecție UPF 15+, împotriva ultravioletelor. 

3.   Haine suplimentare

La munte, condițiile meteo se pot schimba de la o oră la alta, și ne putem trezi oricând că plouă sau bate vântul. Este, deci, recomandat să avem tot timpul la îndemână ceva haine de rezervă – o jachetă impermeabilă, o pelerină, un rând de lenjerie intimă.

4. Dispozitive de iluminat

Mică și ușoară, lanterna frontală este o prezență obligatorie în rucsacul oricărui hiker (la fel ca și bateriile necesare). Cele mai multe frontale au și opțiunea de stroboscop, pentru situații de urgență. 

5.   Trusă de prim-ajutor

Cumpărate ca atare sau întocmit pe cont propriu, kiturile de supraviețuire sunt, în general, personalizate în funcție de nevoile (și fricile) proprietarului.

Totuși, câteva elemente trebuie să se regăsească în orice trusă de prim-ajutor: alifii pentru răni, plasturi adezivi de diverse dimensiuni, tampoane de tifon, bandă adezivă, dezinfectant, pix și hârtie și o pungă cu medicamente esențiale. 

6.   Sursă de foc

Chibriturile impermeabile și antivânt se pot dovedi foarte utile. Alternativ, este util și un recipient izolant. Evident, brichetele sunt și ele foarte eficiente, la fel ca și amnarul, poate cea mai importantă dintre toate sursele de foc. 

7.   Kit de reparații

Cuțitele și bricegele sunt elementele de bază ale unei astfel de truse de reparații, dar și pentru prepararea mâncării, pentru acordarea de prim-ajutor sau pentru alte urgențe. De asemenea, aveți grijă să nu vă lipsească niciodată o rolă de scotch, în caz că vi se rupe un băț de cort sau chiar cortul.

Cu cât sunt mai complexe nevoile voastre (poate sunteți, de exemplu, liderul unui grup neexperimentat), cu atât mai complexă ar trebui să fie trusa de reparații pentru care optați. 

8.   Mâncare de rezervă

Mai ales în excursiile mai lungi, este important să aveți suficientă hrană cât să fiți asigurați o zi în plus față de durata plănuită. E suficient un singur plic de mâncare liofilizată și, poate, o supă instant hrănitoare. Nu uitați să aveți tot timpul în bagaj gustări pentru muntebatoane proteicefructe uscate, alune și nuci etc. Avantajul mâncării freeze dry este nu numai spațiul mic ocupat și gustul bun, dar și ambalajul ce se închide ermetic, neexistând astfel riscul de a atrage animale sălbatice peste noapte. 

9.   Apă de rezervă

”Regula muntelui” este să avem tot timpul în bagaj măcar o sticlă de apă de un litru și un rezervor de apă pentru drumeții. În funcție de traseul pe care vă avântați, poate fi foarte util să aveți la îndemână și un mijloc de purificare, fie un filtru de apă pentru munte, fie un tratament chimic.

Dacă plecați într-o drumeție montană de durată, identificați pe o hartă orice surse posibile de apă și încercați să faceți o ultimă aprovizionare de la ultimul râu/ izvor din drum. 

10.   Adăpost de urgență

Aceasta este una dintre necesitățile excursioniștilor de o zi, majoritatea celor care pleacă pe trasee montane mai lungi având grijă să își ia și un cort în bagaj. Ideea ar fi ca, dacă te rătăcești sau, și mai grav, te accidentezi cumva pe creasta muntelui, să ai la dispoziție ceva care să te apere în condiții meteo riscante, ploaie sau vânt. Poate fi vorba de o husă impermeabilă, o folie de supraviețuire (cunoscută și ca pătură spațială) sau chiar un sac mare de gunoi. 

Alte lucruri mai puțin esențiale, dar de avut în vedere:

  • Loțiune/ spray împotriva insectelor care să conțină Dietiltoluamid sau picaridin sau haine tratate cu permetrină.
  • Fluier – atunci când trebuie strigat după ajutor, un fluier este mult mai util decât un țipăt.
  • Dispozitive de comunicare: pentru locurile fără semnal, apelați la un walkie-talkie sau, și mai bine, la un telefon mobil prin satelit.
  • Dispozitive de semnalizare: nu strică să aveți într-un buzunar și o oglindă mică, dacă rămâneți fără lanternă frontală sau orice altă metodă de a atrage atenția celor care v-ar căuta într-o situație extremă.
  • Know-how: orice device de ultimă generație se poate dovedi inutil pentru cineva care nu știe când și cum să îl folosească. Vorba unui salvamontist, ”lumea vorbește despre cele 10 lucruri esențiale, dar de fapt cu adevărat esențial este ce avem între urechi”.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*