În România par să existe din ce în ce mai mulți iubitori de munte. Cu toate acestea, oamenii care au făcut o pasiune din drumețiile montane și din dormitul la cort au existat dintotdeauna. În plus, dragostea lor pentru munte și natură i-a purtat, mereu, departe de ochii lumii și în locuri care nu sunt accesibile oricui.

Așa cum locuitorii Greciei Antice nu știau ce se află pe muntele Olimp și au presupus că acolo locuiește Zeus, așa și oamenii pentru care muntele înseamnă, în cel mai bun caz, o cameră într-un hotel de pe Valea Prahovei au avut (și au) tendința să creadă anumite lucruri despre munțomanii care stau la cort în creierul munților.

De-a lungul timpului, am auzit lucruri bizare despre cei pasionați de trasee montane, așa că ne-am hotărât să facem o colecție de mituri și să dovedim că imaginația oamenilor nu cunoaște limite. Nu spunem că nu există și oameni care se pot încadra, pe ici, pe colo, într-una dintre categoriile de mai jos, însă generalizările ni se par incredibil de amuzante:

1. Sunt nespălați. Mulți cred despre munțomani că nu le place apa și că-s niște nespălați. Lucru parțial adevărat, în sensul în care noi nu cunoaștem pe nimeni cu fobie de apă, însă, când campăm în creierul munților și nu există un izvor pe-aproape, devenim, cu toții, niște nespălați. Măcar pentru o zi. Cu toate acestea, cunoaștem cazuri în care oamenii (în special fete) sunt în stare să-și rupă spinarea pe un traseu criminal, doar ca să care 2 litri de apă pentru ”igiena corporală de bază”. Tot respectul!

2. Sunt rockeri ”metaliști”. Or fi. Dar sunt și iubitori de house, de jazz, de muzică clasică, de muzică tradițională românească și chiar de manele. Pentru că, da, am cunoscut odată un mare iubitor de manele care stătea la cort în vârful muntelui și ne povestea, pe lângă întâmplări din drumeții, și câteva lucruri despre chefurile cu Salam la care a participat. Băiat fain și civilizat.

3. Nu ascultă decât folk și zdrăngăne la chitară. Partea bună e că unii zdrăngăne chiar bine, iar cântecele de munte fac deliciul unor seri cu adevărat deosebite la un foc de tabără, mulțumită celor care-și sacrifică spatele pentru a căra chitara până sus, pe munte.

4. Sunt sataniști. Ei, asta-i bună! Și ce fac? Omoară corbii seculari? Sacrifică o pisică neagră? Înfig capete de capre negre în vârf de piolet?

5. Sunt bețivi. Ca să fim sinceri, îi înțelegem pe cei care cară, până sus, o sticlă de whiskey sau un rom bun. Ca să nu mai spunem de-o pălincă tare și curată, care merge la fix cu un cârnat sau o bucată de slănină, prăjită în foc. Nu-i înțelegem, însă, pe cei care muncesc, din greu, să care pet-urile de bere. Or fi și bețivi printre munțomani, dar nu la munte am văzut noi oameni lați prin șanturi, dimineața, la 8.

6. Sunt săraci. Unii cred că muntele reprezintă o distracție pentru sărăntoci. În mintea lor, dacă ai bani, îi spargi într-un club din Mamaia sau te cazezi la un hotel de cel puțin trei stele, nu stai să îngheți la cort. Să le spună cineva și alpiniștilor că-s niște sărăntoci când cheltuie zeci de mii de euro pentru o expediție pe un optmiar. Bine, pa.

7. Nu discută decât despre munte și se scorojesc pereții de plictiseală în preajma lor. Partea amuzantă e că am auzit asta de la oameni care nu discutau decât despre fotbal.

8. Sunt ultrași ”creștinopați”. Uitându-ne la zecile de mii de iubitori de munte care s-au opus construirii unei biserici în Parcul Natural Bucegi, am fi de altă părere. Tot de altă părere ar fi și cei care susțin mitul de la punctul 4, în care munțomanii sunt considerați sataniști.

9. Sunt naționaliști extremiști. Or fi și de-ăștia pe munte, însă vă spunem noi unde-i găsiți cu precădere: în tribune.

10. Sunt zgârciți. Dacă există oameni săraci, există și oameni zgârciți, pentru că nu au din ce să fie darnici. Ne întrebăm, însă, cum testezi zgârcenia munțomanului: îi spui să-ți dea și ție un cârnat și nu-ți dă? Îl rogi să-ți dea o bucățică de mușchiuleț și te refuză? Ah, tocmai era să facem o glumă proastă…

11. Circulă mereu cu nașul. Or fi și de-știa, am și cunoscut câțiva, dar noi și prietenii noștri plătim bilet.

12. Sunt sărăntoci și fac chetă. Asta vine ca un upgrade la mitul cu nr. 6. Nu doar că n-au bani de-o pâine, iar de-o cameră la hotel cu atât mai puțin, dar se mai și milogesc pe la alții să le dea și lor de-un bilet de tren. De fapt, cred că intuim circuitul banilor și al miturilor în natură. Sigur au existat unii care au cerut bani pentru un bilet de tren, apoi au circulat cu nașul și au băut banii. Dacă au mai și vărsat berea pe ei, iată cum un grup de liceeni puși pe șotii a alimentat miturile 1, 5 și 6.

13. Sunt sectanți. Se pare că grupurile de munțomani care se comportă ca o familie, cântă cântece de munte și fac diferite rocade în cupluri nu sunt pe placul celor care nu se comportă ca o familie, nu cântă cântece de munte și nu fac rocade amoroase. Noi nu suntem ”sectanți”, deci nu prea știm nici ce fac așa-zișii sectanți, nici ce cântă și nici ce cred, cu adevărat, ne-sectanții despre ei. O să mai cercetăm problema. Dacă dispărem subit, ne-au răpit sectanții sataniști.

14. Sunt IT-iști. Unii or fi, ce să zic? Partea bizară e că nici unul dintre oamenii cu care am mers, vreodată, la munte, nu era IT-ist. Ah, ba da, mi-am amintit: era unul, căruia i-am împrumutat niște bani ca să nu facă chetă (mitul 12), să bea și el o bere (mitul 5), să nu meargă cu nașul (mitul 11) și nu i-a mai dat înapoi (mitul 10).

 

   Citește și: Dormitul la cort: trei mari avantaje pentru sănătate

 

   Citește și: TOP 5: Aplicații pentru drumeții montane

 

   Citește și: Altitudinea te poate scăpa de kilogramele în plus

 

Comments

comments

2 Responses

 1. Silviu

  15. Nu fac sex si tocmai de aceea merg pe munte.
  FALS!la cab. Malaiesti, Podragu, Diham au fost gasite urme de laba…de urs!

  Răspunde
 2. Alex

  Mitul 14 e destul de adevarat. Poate profesia cea mai reprezentata pe munte e cea de programator (si alte domenii specifice IT, in afara de padurar) si asta pot sa confirm si din proprie experienta. Astia sunt probabil satui de calculator pana peste cap si de-asta nu asteapta sa vina sfarsitul de saptamana ca sa se joace noul joc aparut sau ca sa se uite la filme.

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*