Ce mâncare iei cu tine pe munte? Ai la dispoziție câteva zile libere, e vară și ai chef de aer curat, așa că te-ai hotărât: pornești într-o drumeție. Deții tot echipamentul necesar, vei sta la cort, dar ai, din nou, aceeași dilemă: ce mănânci?

Să spunem că vei mânca măcar o dată la o cabană de pe traseu, însă ziua-i lungă, iar drumeția este și mai lungă dacă se întinde pe cel puțin două zile. Prin urmare, rămâne întrebarea: ce mâncare iei cu tine pe munte?

Să vedem…

În primul rând, „keep calm” și fă-ți un plan

Dacă ai intrat pe bloguri și forumuri cu și despre alpiniști, din România și din afară, poți răsufla ușurat: nevoile tale de substanțe nutritive vor fi ceva mai mici decât ale alpiniștilor de mare altitudine, care depun un efort considerabil mai mare decât vei depune tu pe traseele noastre montane mioritice.

Cu toate acestea, nu te relaxa prea tare, căci nevoile tale de hrană vor fi mai mari decât într-o zi obișnuită în care mergi la birou, apoi te muți pe scaunul de la terasă.

Gândește-te, aștfel, la numărul zilelor pe care le vei petrece pe munte și la dificultatea traseului. Cu cât traseul este mai dificil și drumeția mai lungă, cu atât ai nevoie de alimente mai hrănitoare.

Nu uita nici de apă. În timpul unei drumeții montane, consumă cel puțin 0,5 litri de apă pe oră.

Pleci într-o drumeție de mai multe zile

Alegerea alimentelor pentru o drumeție de mai multe zile poate deveni oa devărată provocare. În prima zi, poți consuma produse perisabile, însă pentru următoarele zile, îți recomandăm batoane proteice și energizante, carne uscată și ambalată ermetic, dar și miez de nucă, semințe, batoane pe bază de nuci, tortilla din cereale integrale și altele asemenea.

Că tot veni vorba despre batoanele proteice și energizante: spre exemplu, tot mai multe femei (dar și bărbați, să fim serioși) cumpără astfel de gustări proteice, foarte ușor de transportat. Iar pentru zilele obișnuite, chiar dacă nu merg pe munte, tot mai multe femei care duc o viață sportivă activă apelează la astfel de suplimente alimentare, în special pentru valorile nutritive ale produselor. E alegerea ta din ce tipuri de alimente îți iei proteinele, însă ai nevoie de ele.

Pleci într-o drumeție de o singură zi

Aici, lucrurile sunt mai simple, pentru că poți lua cu tine și alimente perisabile, precum sandviciuri, însă păstrează-le într-o folie de aluminiu pentru a preveni încălzirea lor. Însă, cu cât cari mai multe alimente, cu atât rucsacul va fi mai greu, așa că poți înlocui o parte din sandviciuri cu miez de nucă, semințe, carne uscată și alte alimente care îți oferă substanțele nutritive de care ai nevoie, fără să tragă prea mult la cântar.

Evită, în schimb, …

… alimente precum cârnați, tobă, mezeluri și alte mâncăruri bogate în usturoi. Mirosul puternic al acestor alimente poate atrage urșii, digestia este greoaie și generează un mare disconfort în timpul traseului. Evită și castraveții, deoarece sunt greu de digerat și nu-ți oferă un mare avantaj nutritiv.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*