Dacă la auzul știrilor că s-a așternut prima ninsoare la munte te întrebi dacă îți poți continua drumețiile pe poteci, trebuie să știi că nu există niciun motiv să te retragi în casă, să privești cum totul se schimbă în alb și să oftezi cu gândul la rucsacul pus pe dulap. Sezonul de drumeții poate să continue și atunci când vântul rece ne înroșește nasul, dar orice drumeție în condiții de iarnă trebuie să respecte câteva reguli.

Să începem, totuși, cu o întrebare: ar trebui sau nu ar trebui să urci pe munte în condiții de iarnă?

Dacă răspunsul este „da”, ar trebui să verifici și următoarele lucruri:

* Este îmbrăcămintea ta de munte adecvată pentru iarnă – ai haine anti-vânt și sunt impermeabile? De asemenea, cunoști regula celor trei straturi când vine vorba de echipare?

* Ai o pereche de bocanci de iarnă?

* Frigul nu te sperie și nici nu te indispune, chiar și când stai foarte mult afară?

* Poți să te descurci pe un traseu (astfel încât să nu te rătăcești) atunci când reperele familiare sunt acoperite de zăpadă?

* Știi care sunt cele mai importante lucruri care trebuie să se regăsească în bagajul tău pentru o drumeție în condiții de iarnă?

Citește și: Sfaturi pentru o drumeție pe vreme ploioasă. Ce trebuie să știe un montaniard începător

Dacă răspunsul tău este „da” la toate întrebările de mai sus, te poți considera un iubitor de munte potrivit să bată cărările pe timp de iarnă. Și pentru că poți, iată și câteva avantaje pe care drumețiile în condiții de iarnă le oferă pasionaților de munte:

* Iarna, fauna montană doarme adânc, astfel că întâlnirile cu urșii nu vor exista. Mai mult, nu vei fi mușcat de insecte și de alte lighioane.

* Traseele sunt mai puțin populate și utilizate.

* Arzi mai multe calorii decât de obicei.

* Ajunsul la destinație este mai plăcut ca în orice alt sezon, mai ales dacă te delectezsi cu un ceai fierbinte, cu un vin fiert sau cu o țuică fiartă după ce ți-ai tras sufletul.

* Poți să faci niște fotografii frumoase, cu peisaje de poveste.

Nu uita însă să ții cont de prognoza meteo, de avertizările Salvamont și să îți faci bagajul în mod responsabil – cu echipament potrivit, cu trusă medicală, alimente, baterii suplimentare.

Citește și: 

Comments

comments

One Response

  1. irina

    ” Iarna, fauna montană doarme adânc, astfel că întâlnirile cu urșii nu vor exista”

    Gresit. Va rog, nu dezinformati oamenii

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*