Un cutremur cu magnitudinea 7,8 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă, în Nepal. Seismul a avut 17 replici și a provocat mai multe avalanșe, în urma cărora 22 de persoane și-au pierdut viața.

Una dintre avalanșe a lovit tabăra de bază de pe Everest/Lhotse, în care se afla și alpinistul Alex Găvan. El a fost nevoit să fugă din cort pentru a-și salva viața, după cum a scris pe pagina sa oficială de Facebook la puțin timp după producerea catastrofei.

Alx Găvan a ajutat, constant, la salvarea celor surprinși de avalanșă în tabăra de bază.

”Dezastru uriaș. Am ajutat la găsirea și salvarea victimelor prin uriașa zonă devastată. Mulți morți. Și mai mulți grav răniți. Și mai mulți vor muri dacă nu vom fi ajutați de elicopter”, a scris, pe Facebook, Alex Găvan, la câteva ore după ce avalanșa a lovit tabăra.

Cu o zi înainte de producerea cutremurului și a avalanșei, Alex Găvan a postat un mesaj pe Facebook în care părea să profețească dezastrul care urma să se petreacă în Himalaya.

”Acum sunt în tabăra de bază (…). Există zeci de oameni aici, 99,99% folosind oxigen suplimentar și prea mulți dintre ei având o experiență dubioasă în alpinism. Tabăra de bază de pe Grandiosul Everest/Lotse nu ar trebui să fie locul unde abia înveți să pui o pereche de crampoane sau să potrivești un ham. Însă asta vedem în aceste zile, în care ghizii occidentali și Sherpa îi duc pe mulți dintre clienții lor la baza căderii de gheață pentru a-i învăța lucrurile de bază. Siguranța numărului mare nu a fost niciodată mai înșelătoare. Nu-mi place asta, dar mulțumesc Cerului că ceea ce se întâmplă pe majoritatea celorlalți optmiari este destul de diferit de ce se întâmplă aici.

Am sentimentul că, prin propriul nostru comportament colectiv, care este arătat, în principal, prin lipsă de respect și lipsă de smerenie, facem acești munți din ce în ce mai furioși. Apoi ne întrebăm de ce se întâmplă accidente aparent inexplicabile.

Oamenii trebuie să-și câștige meritul de a pătrunde în lăcașul zeilor. Iar meritul nu se obține prin trișare în drumul spre vârf.”

Comments

comments

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*