Pentru cei care nu au o bicicletă, dar ar vrea să se apuce de pedalat pe poteci montane, începutul ar putea să pară copleșitor. Fiecare începător este tentat să se gândească la bicicleta de care are nevoie, la componente, la echipament și la prețuri. În plus, el ascultă părerile tuturor celor care se pricep și cu care iese la o bere sau stă de vorbă pe Facebook.

Însă lucrurile nu ar trebui să fie atât de dificile până la descurajare. Pentru a te apuca de pedalat, știm că ai nevoie de o bicicletă. De aici apare întrebarea: unde vrei să pedalezi? Pentru că, evident, nu ai ce căuta cu o cursieră pe potecile de munte și, din cauza pericolului de epuizare, nici cu o bicicletă montană pe un traseu mai lung de asfalt.

Pentru a evita să scoți bicicleta la vânzare la scurt timp după ce ai cumpărat-o, trebuie să te gândești la câteva aspecte care să pregătească startul noii tale pasiuni.

Iată care sunt lucrurile de care NU ai nevoie atunci când te gândești să-ți cumperi o bicicletă cu care să ari potecile de munte:

1. Abilități sportive speciale. Acestea vin cu odată cu trecerea timpului și cu practicarea mountain biking-ului.

2. O bicicletă scumpă. Diferența dintre o bicicletă scumpă și una ieftină apare pe traseele lungi și foarte lungi sau atunci când vine vorba despre competiții. Dacă abordezi MTB-ul ca începător, poți să-ți cumperi și o bicicletă la mâna a doua pe care să cheltuiești chiar și mai puțin de 1.000 de RON. Atenție, însă, la cadru, pentru că este cea mai importantă componentă a bicicletei. Groupset-ul pe care-l ai la dispoziție contează mai puțin, mai ales că, fiind începător, șansele de a lovi (mai ales) schimbătorul de pinioane sunt destul de mari. Nu uita: e mai bine să pedalezi pe o bicicletă ieftină decât să nu pedalezi deloc.

3. Echipament scump. Noi spunem că cea mai importantă piesă a echipamentului pe care-l îmbraci este casca. Ai grijă să fie potrivită cu mărimea și forma capului tău. O cască împrumutată de la un vecin ar putea fi la fel de inutilă ca o tigaie de prăjit cartofi. În rest, după buget. Evită tricourile din bumbac. Iar dacă nu ai foarte mulți bani la dispoziție, poți intra și într-un magazin cu produse sportive second hand.

4. Echipamente electronice de ultimă generație. Ciclocomputerele sunt aproape pe fiecare ghidon, însă prețurile lor variază de la câteva zeci de lei până la peste 300 de euro. Pentru început, nu ai nevoie de un computer foarte performant. Unul rezistent la apă și care să măsoare viteza și viteza medie, timpul și distanța parcursă este arhisuficient. Iar dacă nu ai bani de un ciclocomputer, nu este o tragedie. Îl poți cumpăra și la iarnă, când prețurile sunt, de obicei, mai mici.

Atenție! Dacă ești începător și nu ai la dispoziție o bicicletă scumpă (deci foarte bună) pentru mountain biking, nu te aventura pe traseele dificile de MTB. Începe cu plimbări pe poteci ”ardelenești”, molcome și așezate, și ține mereu degetele pe frâne. Experiența vine cu timpul și vei ști, la momentul potrivit, când merită să achiziționezi echipamente de foarte bună calitate (și, evident, mai scumpe) și să încerci trasee riscante.

6a   Citește și: 5 reguli de împachetare eficientă a lucrurilor în rucsac

 

6b   Citește și: De ce să NU porți bumbac atunci când mergi la munte

 

6c   Citește și: Quechua a lansat un smartphone “de munte”

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*