Caracteristicile unui rucsac sunt, în mod evident, acele atribute care fac din produsul respectiv unul de calitate sau îl transformă într-o investiție care ar fi putut fi evitată. Prin urmare, dacă te afli în căutarea rucsacului potrivit pentru tine, citește rândurile de mai jos și întocmește propria ta listă cu caracteristicile de nelipsit pentru produsul pe care ți-l dorești.

Să vedem…

Sistemul pentru spate

• Cadru interior: Majoritatea rucsacurilor au cadre rigide care sunt proiectate, pe de o parte, să ofere confort purtătorului, prin distribuirea echilibrată a greutății (și reducerea presiunii de pe umeri și coloană, care poate cauza dureri), iar pe de altă parte, pentru a-l menține pe purtător stabil pe teren neuniform. Cele cu cadru interior sunt definite de confortul sporit pentru purtător.

• Cadru exterior: Un rucsac cu cadru exterior poate fi o alegere potrivită dacă, de obicei, cari o încărcătură grea și neregulată. Aceste rucsacuri oferă, de asemenea, o bună ventilație și multe opțiuni de organizare a echipamentului.

• Fără cadru: Montaniarzii foarte atenți cu greutatea pe care o poartă pe munte și dornici să care cât mai puțin ar putea alege un rucsac fără cadru/cu cadru detașabil, în ciuda faptului că ventilația este redusă iar presiunea pe umeri este foarte mare.

Citește și: Cum alegi bețele telescopice, în funcție de lungimea lor

Impermeabilitate

• Material tratat cu un strat impermeabil: Indiferent de condițiile meteo pe care prevezi că le vei întâmpina în escapadele tale la munte, impermeabilitatea rucsacului ar trebui să fie o caracteristică de luat în considerare. Există multe modele pe piața de rucsacuri cu strat impermeabil, din materiale din ce în ce mai diverse. Cu toate acestea, rucsacurile au cusături și fermoare, iar apa se poate infiltra prin aceste spații.

• Husă de ploaie: Se găsește în mai multe dimensiuni, în funcție de volumul rucsacului, și se poate atașa cu ușurința, fiind totodată și ușor de transportat. iată aici câteva exemple de huse de ploaie. O alta variantă care trebuie luată în considerare în ambele cazuri este utilizarea unor saci din plastic pentru depozitarea lucrurilor din interior.

Rezervor pentru hidratare

• Cu rezervor inclus: Cele mai multe rucsacuri cu rezervor de apă inclus sunt cele de mici dimensiuni, adresate sporturilor unde oprirea pentru hidratare ar fi un impediment în realizarea unui timp bun – cum sunt alergarea și ciclismul. Rezervoarele de apă sunt de mai multe feluri – în funcție de cantitatea de apă pe care dorești să o iei cu tine, cele mai comune fiind de 1-3 litri.

• Compatibile cu rezervorul de apă: Alte rucsacuri au însă un buzunar separat pentru rezervorul de apă, precum și străpungere pentru tubul flexibil de alimentare, fără însă a fi puse la vânzare cu rezervorul inclus. Acesta poate fi cumpărat separat și atașat la nevoie.

Citește și: Ce trebuie să faci în mai ca să fii apt de drumeții în iunie

Buzunare

• Buzunare laterale elastice: Plate atunci când sunt goale, aceste buzunare se întind suficient de mult pentru a ține sticlele de apă sau alte obiecte. În general, aproape toate rucsacurile au astfel de buzunare.

• Buzunare pe centura de șold: Deși nu sunt foarte voluminoase, aceste buzunare sunt probabil cele mai la îndemâna purtătorului și pot găzdui obiecte mici, precum telefonul sau gustările.

• Buzunare pentru lopată: Aceste buzunare sunt în principal pe partea frontală a unui rucsac și se numesc buzunare pentru lopată pentru că inițial erau destinate pentru depozitarea lopeții de zăpadă, dar acum apar pe mai multe rucsacuri de 3 sezoane, servind drept loc de păstrare pentru hartă sau alte obiecte mici/ușoare.

• Buzunare pe capac: Toate rucsacurile +50 de litri au spații în plus pentru depozitare pe capacul rucsacului. În funcție de model, în acest spațiu se poate pune casca sau alte lucruri fragile, la care purtătorul trebuie să aibă acces facil.

• Buzunare frontale: De diferite forme și dimensiuni, aceste buzunare pot conține, de obicei, elemente mai mici și mai puțin voluminoase, dar la care se dorește acces rapid, precum trusa de prim ajutor.

Citește și: Cum îți îngijești bocancii de munte. Câteva sfaturi utile

Accesul în rucsac

• Deschidere în partea superioară: Aeta este accesul pentru depozitare de tip standard pentru rucsacuri. În cazul unul astfel de rucsac, gradul de utilitate și greutatea obiectelor determina așezarea acestora începând din partea de jos spre deschidere.

• Accesul tip panel: Unele rucsacuri oferă posibilitatea accesului la obiectele din interior prin intermediul unui fermoar dispus de-a lungul rucsacului, expunând întregul interior și facilitând accesul la toate lucrurile.

Capac superior detașabil – Unele rucsacuri sunt proiectate cu capac detașabil, care fie poate fi utilizat fie pentru drumețiile de o zi, fie poate fi tras peste pieptul purtătorului și fixat cu ajutorul bretelelor, oferind acces mai ușor la obiectele care pot fi depozitate în acest spațiu.

Compartiment pentru sacul de dormit – Acesta este un loc de depozitare în partea inferioară a rucsacului. Este o caracteristică utilă dacă doriți acess ușor la sacul de dormit. În mod alternativ, în acest spațiu se pot pune și alte obiecte la care se dorește acces.

 

Ventilare

• Burete special/Spumă: Multitudinea de materiale disponibile pe piață face ca unele rucsacuri de munte să ofere o ventilație bună fără a beneficia de un sistem de spate complex, iar acestea sunt rucsacurile cu burete sau spumă pentru spate. Cele mai multe rucsacuri pentru care apelează la burete/spumă pentru aerisirea spatelui sunt cele de oraș.

• Canale de ventilație: Cea mai utilizată și confortabilă metodă de construcție a unui rucsac pentru a asigura ventilația adecvată și a evita transpirația excesivă a spatelui.

• Cadru metalic: O altă metodă de a asigura aerisirea spatelui presupune un cadrul metalic fix acoperit cu pânză, care lasă spațiu de câțiva centimetri între spate și rucsac, pentru a favoriza circulația aerului.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*