Când și cum să te hidratezi în timpul unor ture lungi cu bicicleta? Vom căuta să aflăm răspunsul în continuare.

Îți place să pleci în ture lungi cu bicicletă, pe potecile de munte sau chiar pe șosea, însă uneori simți că nu pedalezi așa cum ți-ai dori. Te simți epuizat mai repede decât te-ai fi așteptat și te întrebi care ar fi cauza, mai ales că te antrenezi constant, ești odihnit și te alimentezi corespunzător. Răspunsul poate fi legat de modul în care te hidratezi.

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi:

  1. Alege timpul potrivit

Hidratarea înainte de a pleca în tură te ajută să eviți deshidratarea din timpul turei. Pentru o absorbție optimă a lichidelor de către organism, bea între 0,35 și 0,5 litri de apă cu patru ore înainte de a te urca pe bicicletă. Cu două ore înainte, mai bea 0,35 litri. În timpul zilei, bea apă în funcție de intensitatea cu care pedalezi, de căldura de afară și de nevoile corpului tău. Recomandarea publicației bicycling.com este de o sticlă de 0,5 litri pe oră pe vreme rece și de până la doi litri de apă pe oră în perioadele de caniculă, la o greutate corporală de aproximativ 70 de kg. Scopul tău este cel de a înlocui lichidele și electroliții pe care îi pierzi. În plus, pentru o hidratare cât mai facilă, care să nu te oblige să te dai jos de pe bicicletă și să-ți ofer eun confort deplin atunci când bei apă în timp ce pedalezi, îți recomandăm un astfel de rucsac de bicicletă. Are câteva caracteristici care îl fac ideal pentru turele de șosea sau de MTB.

Dacă tura a fost ușoară sau de intensitate moderată, poți să mai consumi niște lichide și să mănânci ceva ușor într-un interval de timp până la o oră de când ai coborât de pe bicicletă. Însă, dacă tura a fost lungă și intensă, aplică „metoda cântarului”, pentru a afla de câte lichide mai ai nevoie.

Citește și: 

2. Atenție la nevoile tale

Oamenii transpiră în ritmuri și cantități diferite, iar turele diferă în funcție de caracteristicile terenului, de viteză și de distanță, însă scopul hidratării este același. „Țelul tău este cel de a minimiza pierderea sau creșterea cantității de lichide și de electroliți”, spune șeful departamentului de educație fizică de la Universitatea din Connecticut, SUA, Douglas Casa. Cea mai bună metodă pentru a afla modul în care organismul reține lichidele este să te cântărești înainte și după o tură lungă și dificilă, apoi fii atent la cantitatea de lichide pe care o consumi atunci când pedalezi. Dacă vei cântări mai puțin la final, va trebui să bei mai multe lichide data viitoare. Dacă vei cântări mai mult, ar trebui să renunți la o parte din cantitatea de apă, pentru a evita suprahidratarea.

3. Păstrează totul cât mai simplu

„În turele scurte și ușoare, rezumă-te la apa și la alimentele pe care le consumi înainte și după ce pedalezi”, spune Casa. Cu toate acestea, când tura este intensă și lungă de peste o oră, ia în considerare o băutură pentru sportivi. „Vă recomand să evitați produsele cu 9.000 de ingrediente. Ai nevoie doar de esențial, fluide, carbohidrați și electroliți”, ne sfătuiește Douglas Casa.

4. Încearcă mereu și mereu

Cea mai bună metodă de a afla ce ți se potrivește este să testezi produsele. „Unele ar putea avea un gust care nu-ți place, altele ar putea să-ți pice greu la stomac”, spune Casa. Dacă transpirația ta este sărată și găsești pete albe pe echipamentul de bicicletă după de termini tura, ai putea avea nevoie de o băutură cu mai mult sodiu. Pentru care care transpiră astfel în mod extrem, Casa îți recomandă să adaugi un sfert de linguriță de sare la o jumătate d elitru de apă. Iar dacă o anumită băutură te deranjează la stomac, schimb-o sau diluează-o cu apă. „Însă nu începe niciodată o tură lungă sau o competiție cu un produs nou în rucsacul tău. Aceasta ar fi rețeta dezastrului”, spune Casa.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*