Zilele de drumeții cu soare sunt tot mai rare, iar serile la cort devin tot mai răcoroase. În curând, cabanele și refugiile vor deveni din ce în ce mai aglomerate și vor adăposti montaniarzi de pretutindeni. Însă, pentru ca fiecare iubitor de munte să se bucure de confortul oferit de adăposturile montane, se cade să respectăm câteva recomandări și sfaturi cu privire la locuitul în cabană.

Conform salvatorilor montani, cabana este casa de munte a turistului, adăpost şi popas de odihnă şi hrană pentru reconfortarea psihică la finele unui traseu obositor. Totodată, cabana este și punctul de plecare spre noi cărări şi creste. În plus, este postul de prim ajutor în caz de accidente. Trebuie însă să ținem cont că adăposturile montane trebuie folosite cu drag și grijă, astfel încât iubitorii de munte să se poată bucura de ele cât mai mult timp. În acest context, cum ar trebui să ne comportăm la cabană? Iată recomandările Salvamont:

  • Cabana face parte integrantă din peisajul montan şi este locul tău de visare şi recreare. Cinsteşte-o şi ocroteşte-o ca pe propria ta casă!
  • Cabana are obligaţia să primească, la orice oră, pe turistul sau grupurile de turişti amatori de drumeţie, nu şi de chefuri. În cabană nu se fac petreceri zgomotoase.
  • La sosire, prezintă-te cabanierului şi înscrie-ți datele personale.
  • La munte, băuturile obişnuite ale turistului sunt ceaiurile şi răcoritoarele, nu alcoolul! Acolo unde se permit băuturi alcoolice, consumul lor este limitat şi normal.
  • Legea de bază a convieţuirii în cabană este curăţenia şi liniştea (între orele 22 și 6: linişte totală). Mergi pe vârfuri, vorbeşte în şoaptă, nu trânti uşile. Să fii încredinţat, turistule, că cei care au trudit să ajungă până aici preferă să asculte, în tihnă, doar liniştea binefăcătoare şi să se odihnească.
  • Lasă curat locul unde ai dormit şi mâncat, precum şi împrejurimile cabanei, sfătuind şi pe ceilalţi să facă la fel. Opune-te obiceiurilor unora de a se debarasa de gunoaie în cabană şi împrejurimi, explicându-le că ne găsim în vârf de munte şi nu are cine, cu ce şi cum să le ducă spre locuri anume destinate din localităţi. Este contribuţia ta la păstrarea şi ocrotirea mediului înconjurător.
  • În caz de accidentări anunţă cabanierul, Salvamontul sau poliţia, participă la acţiunea de salvare, ajută la transportul şi evacuarea accidentatului.
  • Ascultă cuvântul cabanierului – cuvântul lui este cuvânt de ordine, este şi gazdă, dar şi răspunzător, în cabană şi zona sa, cu asigurarea ordinii şi respectarea regulilor de funcţionare ale cabanei. Ajută-l la nevoie cu vorba, fapta şi ajutorul tău. Este o îndatorire civică a fiecărui turist.
  • Dacă ai respectat întocmai toate aceste reguli, îţi poţi acorda singur cinstea de a te numi om civilizat şi turist adevărat, dovedind respect şi dragoste pentru natură şi munte.
  • Nu uita că marea frumuseţe a munţilor noştri şi bucuria de a drumeţi pe cărările lor nu pot căpăta întregul farmec şi strălucire decât prin tine, călătorule, prin frumuseţea exemplului tău.

Pe lângă aceste recomandări ale Salvamont, ați putea ține cont și de alte câteva sfaturi utile cu privire la respectul față de colegii din cabană. Spre exemplu, nu luați pături de pe paturile alăturate, despre care credeți că sunt neocupate. S-ar putea ca, târziu în noapte, drumeții să vină și să-și ocupe paturile, dar să nu aibă cu ce se înveli. Dacă vă știți friguroși, cel mai bine este să cereți cabanierului încă o pătură, înainte de a se da stingerea. Aveți grijă de lucrurile pe care le primiți, pentru că acestea sunt ale tuturor montaniarzilor, nu numai ale celor care plătesc noaptea de cazare. În plus, dacă vă suspectați de idei „crețe” (cum ar fi să aprindeți focul în mijlocul nopții), nu le puneți în aplicare fără să vă consultați înainte cu cabanierul. Puteți face tragedie din aventură.

De asemenea, încercați să respectați lucrurile personale și intimitatea celorlalți. Trebuie să vă comportați ca la voi acasă, dar cu respect pentru fiecare lucru care se află acolo – în fapt, multe cabane au fost construite și mobilate cu materiale aduse în spinare de către alți iubitori de munte. Voi cu ce ați contribuit ca să puteți strica? Ca regulă generală, încercați să aveți în minte că trebuie să lăsați totul fix așa cum ați găsit.

Citește și: Cum poți prezice vremea fără aplicații sau meteorologi

Citește și: Prima dată pe munte. Lucruri pe care ar trebui să le știe orice montaniard începător

Citește și: SOS pe munte. Cum anunți că te-ai rătăcit sau ești în pericol

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*