Majoritatea iubitorilor de munte nu iau în considerare culoarea cortului atunci când cumpără o astfel de piesă de echipament pentru drumețiile montane. Cu toate acestea, culoarea cortului ar putea fi mai importantă decât crezi.

Lumea celor pe care culoarea cortului contează se împarte în două tabere: „the bright side” și „the dark side”.

Cei din „bright side” aleg corturi în culori puternice, ca portocaliu, albastru, roșu și chiar alb. Corturile luminoase și puternice sunt cele care îți sar în ochi atunci când te uiți aici și dai un scroll rapid. Aceste culori lasă lumina să pătrundă în interiorul cortului. În acest fel, chiar și în timpul unei furtuni, cei care stau în cort nu se simt prizonieri ai întunericului în interiorul acestuia.

Totodată, culorile deschise sunt și cele mai ușor de găsit. Dacă ai un astfel de cort, când te întorci pe înserat de pe vârful muntelui la locul de campare nu vei fi nevoit să cauți cortul cu lanterna. Acest aspect este deosebit de important în timpul furtunilor de zăpadă, atunci când întregul peisaj devine gri șters. Există, astfel, un motiv foarte clar pentru care acest cort de expeditie are o culoare violent de puternică.

În plus, aceste corturi nu sunt ușor de găsit doar pentru tine, ci și pentru ceilalți, mai ales atunci când te rătăcești, iar un grup de prieteni sau o echipă Salvamont pleacă în căutarea ta.

Citește și: 12 sfaturi utile despre echipamentul de munte pentru drumeții începători

Iluminatul îți influențează starea de spirit

Iluminatul îți afectează starea de spirit pe tot parcursul zilei, chiar și atunci când stai în cort. Iluminatul natural are un efect calmant asupra stărilor noastre emoționale. Lumina insuficientă pot fi, astfel, un element declanșator al depresiei,deoarece creierul nostru reacționează la cantitatea și la calitatea de luminăla care suntem expuși.

Astfel, în zilele înnorate sau ploioase, când lumina naturală este slabă și nu poate pătrunde în voie într-un cort închis la culoare, creierul nostru secretă mai puțină serotonină, fapt ce provoacă schimbări negative la nivelul stărilor noastre emoționale. Lumina caldă din timpul zilei ajută, însă, la secreția de serotonină și la instalarea stării de fericire.

Citește și: 4 sfaturi utile. Cum alegi cortul perfect pentru drumețiile montane

Corturile deschise la culoare și urșii

Corturile deschise la culoare au și dezavantaje.

Se spune că astfel de corturi în culori puternice atrag urșii. Acest lucru este adevărat și fals în egală măsură, conform backcountry.com. Deși nu sunt atrași în mod specific de astfel de corturi, urșii îl vor vedea mai repede decât ar fi văzut un cort de camuflaj. Urșii sunt curioși, însă, atât timp cât respecți regulile de depozitare a alimentelor menite să nu atragă urșii, aceștia nu vor fi atrași doar de culoarea cortului tău.

Citește și: TOP 8 greșeli pe care le fac drumeții neexperimentați atunci când vor să stea la cort

Corturile închise la culoare și ritmul circadian

Corturile închise la culoare au încă un avantaj major: nu lasă lumina să pătrundă în interior cu la fel de multă ușurință. Acest lucru este important în contextul ritmul circadian, sau ritmul nictemeral este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale.

Ritmul nostrum circadian oscilează într-un interval de 24 de ore și este determinat de expunerea la lumină. Studiile au arătat că expunerea la lumină seara târziu duce la întârzierea ciclului de somn și te va determina să te culci din ce în ce mai târziu.

În plus, lumina care pătrunde în cort în voie încă înainte de răsăritul soarelui te va determina să te trezești mult mai devreme decât ți-ai dori.

Un cort închis la culoare îți va permite, astfel, să dormi cât vrei dimineața, pe munte, și să te culci mai devreme seara, chiar dacă nu s-a întunecat încă.

Citește și: Împarți cortul cu altcineva? Care sunt cele 7 reguli „de acasă” de care trebuie să ții cont

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*