Probabil că te-ai gândit, atunci când ți-a ales bocancii de munte, la confortul, stabilitatea și adaptabilitatea acestora pe traseele pe care le practici în mod obișnuit. Uneori, însă, poate ai dat greș și ai ales o pereche nepotrivită, în urma căreia picioarele tale au avut de suferit.

Dacă ai întâmpinat probleme precum bășicile sau dureri de picioare de la o poziție incomodă, înseamnă că ți-ai ales bocancii fără a lua în considerare caracteristile tale anatomice. Și nu mă refer la număr, ci la grosimea gleznei, la mărimea călcâiului și la pronație.

Trebuie să știi că, multă vreme, bocancii de munte au fost realizați pe calapodul bărbaților, iar montaniardele care doreau să își cumpere bocanci de drumeție trebuiau să opteze pentru aceeași încălțăminte de munte, doar că pe numere mai mici. Abia mai târziu producătorii și-au dat seama că picioarele femeilor sunt mai subțiri și mai flexibile decât ale bărbaților și au, deci, nevoie de încălțăminte adaptată caracteristicilor lor fizice. Deși la prima vedere nu par a exista diferențe între aceste perechi de bocanci de munte pentru bărbați și aceste perechi de bocanci de munte pentru femei, „proiectarea” celor din urmă presupune câteva trăsături de care ar trebui să ții cont atunci când îți cumperi următoarea pereche de prieteni pentru picioare. Nu, nu culoarea contează, deși și acesta ar putea fi un indiciu, având în vedere că producătorii de încălțăminte pentru munte folosesc și culori atipice pentru bărbați, cum ar fi rozul.

Un călcâi mai îngust

Piciorul unei femei este de obicei mai scurt și mai îngust decât al unui bărbat. Acest lucru e, desigur, normal, pentru că (în general) femeile sunt mai scunde și mai slabe decât bărbații. Din păcate, un pantof de munte cu câteva numere mai mici nu poate rezolva aceste diferențe anatomice. În primul rând,  deoarece călcâiul unei femei este proporțional mai îngust decât al unui bărbat, ceea ce înseamnă că există șanse destul de mari ca călcâiul tău să se ridice și să se frece, pe interior, de spatele bocancului. Frecarea provocă vezicule cu lichid și, mai departe, bătături deloc confortabile, oricât de ușor ar fi traseul. Pentru a răspunde acestei provocări, producătorii de bocanci au venit cu două soluții: unii fac un călcâi mai îngust, în timp ce alții folosesc umplutură suplimentară pentru a reduce alunecarea piciorului.

Cum îți dai seama de această diferență? La fel cum vezi dacă bocancii au numărul potrivit – scoți tălpicile. Apoi compari lățimea.

Un picior mai flexibil

Totodată, articulațiile și ligamentele de la picioarele femeilor sunt mai moi și mai flexibile, astfel că bocancii trebuie să ofere mai mult sprijin. Aici, producătorii de încălțăminte au venit cu o îmbunătățire semnificativă: o lamelă suplimentară. Inserția este în mod obișnuit un cauciuc tare sau un compus de cauciuc (de exemplu, EVA, cum au această pereche de bocanci de munte pentru femei de la Lomer) și e menită ca un element de echilibru între sprijin pentru picior și flexibilitatea în mers.

O pronație mai mare

În general, piciorul unei femei are o pronație mai mare decât a unui bărbat, ceea ce înseamnă că bocancii de munte trebuie să aibă, din nou, sprijin suplimentar. Pare a nu fi o sarcină dificilă pentru producători, însă din nefericire, pronația unei femei se schimbă pe parcursul lunii. Da, exact, al lunii. Schimbările pronației sunt un rezultat direct al modificărilor lunare ale nivelurilor de hormoni ai unei femei, în special de estrogen. Estrogenul este un relaxant pentru țesut moale, astfel încât creșterea nivelului de estrogen înseamnă scăderea pronației. Această fluctuație a înălțimii arcadei tălpii are nevoie de un bocanc cu spijin intermediar, care să asigure o poziție adecvată a piciorului când pronația este la nivelul ei obișnuit, dar și confort și susținere când pronația se micșorează.

Dincolo de aceste caracteristici, cel mai important este ca bocancii să fie potriviți. Deși unele voci ar spune că „inventarea” bocancilor pentru femei e doar o strategie de marketing (uneori bocancii pentru femei costând mai mult), adevărul e că nevoile diferite necesită produse diferite. Dacă te simți mai confortabil în bocanci pentru bărbați, atunci alege bocanci pentru bărbați. Însă nu uita să îi testezi două sau trei zile prin oraș, înainte de pleca în drumeție.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*