Omul de afaceri Vasile Flaviu Alexa, condamnat, în 2006, la un an de închisoare cu suspendare pentru decontări ilegale de TVA, a obţinut acordul de mediu pentru amenajarea hidroenergetică a Izvorului Băilor, în mijlocul satului Valea Vinului, din Munții Rodnei. Localnicii se opun şi ameninţă că vor scoate răngile dacă omul de afaceri nu abandonează proiectul. 

Valea Vinului păstrează, încă, peisajele sălbatice, aerul proaspăt de munte și legende din cele mai vechi timpuri (vezi AICI). Însă liniştea satul în care altădată se relaxau George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga sau Mihail Sadoveanu e amenințată de indiferența autorităților, care par nepăsătoare la nemulțumirile localnicilor, dar interesate de investitorii care vor să transforme pârâul Valea Băilor într-o sursă de venit.

Astfel, anul trecut, MIS Grup, condus de Emil Iugan, unul dintre baronii lemnului din Bistriţa-Năsăud, a construit o microhidrocentrală la intrarea în sat. Lucrările au distrus un drum, pe care MIS Grup s-a angajat să-l repare anul viitor, de îndată ce va veni căldura. Ulterior, MHC Izvorul Băilor SRL, prin investitorul Vasile Flaviu Alexa, a anunțat că va construi o microhidrocentrală pe acelaşi pârâu, construcţia urmând să fie amplasată chiar în mijlocul satului.

Conform timponline.ro, Flaviu Vasile Alexa este şi administratorul firmei “Belluno” din Rodna, care a cumpărat în anul 2002 fosta mină de la Valea Vinului, închisă în 1998 prin Hotărâre de Guvern. În 2006, el a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi fals în înscrisuri întrucât a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de o jumătate de milion de lei. Mai mult, se pare că afaceristul a găsit că e rost de făcut profit din microhidrocentrale, aşa că a înfiinţat firma MCH Izvorul Băilor SRL şi a făcut toate demersurile pentru a începe investiţia pe care a evaluat-o singur la 1,6 milioane de euro.

Nu le pasă de localnici

Potrivit ziarului Adevărul, locuitorii satului şi-au manifestat nemulţumirile în repetate rânduri, însă spun că autorităţile nu îi bagă în seamă.

”Noi, localnicii, nu suntem de acord cu această investiţie pentru că nu aduce niciun beneficiu pentru noi şi distruge satul, malurile, digurile pârâului, ecosistemul şi tot. Să nu mai vorbim de faptul că ne afectează structurile de rezistenţă ale caselor şi ne lasă fără apă. Cum să fim de acord cu nimicirea unui sat care poate fi transformat într-unul turistic?”, a spus Szabo Ioan, care are o cabana turistică în apropierea amplasamentului.

Jurnaliștii sursei citate am notat că singurul care şi-a manifestat interesul de a asculta doleanţele oamenilor a fost primarul comunei Rodna de care aparţine satul Valea Vinului,  Alexandru Năşcan, care spune că nu este corect să se facă o investiţie cu care locuitorii nu sunt de acord. Cu toate acestea, se pare că tocmai primăria din Rodna e cea care a emis certificatul de urbanism care să facă posibilă construcția viitoarei microhidrocentrale, potrivit spuselor lui Sever Ioan Roman, șeful filialei din Bistriţa-Năsăud al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

 

 Citește și: Autoritățile din Hunedoara și-au cumpărat munți cu bani de la UE

 

 Citește și: Izvorul Roșu din munții Rodnei: Legendă sângeroasă, sub streașina muntelui

 

 Citește și: FOTO: Cum arată cea mai nouă șosea montană inaugurată în România

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*