Cui nu-i place, după o tură lungă, să stea în fața unui foc de tabără și să asculte cântece de munte?

Cu toate că există locuri special amenajate pentru realizarea unui foc de tabără, de multe ori se întâmplă ca aceste focuri să fie aprinse și în alte zone. Așadar, dacă sunteți pe munte și vreți să faceți un foc, trebuie să țineți cont de câteva lucruri, pentru ca mediul înconjurător să nu aibă de suferit.

Reguli de bază

  1. Înainte de toate, vorbiți cu cabanierul  și asigurați-vă că aveți voie să faceți, în spațiul de campare, un foc de tabără.
  2. Pentru aprinderea focului, folosiți numai lemne din zona de campare. Motivul pentru care este indicat să nu veniți cu lemnele „de acasă” ține, pe de o parte, de faptul că vă încărcați rucsacul inutil, dar și de faptul că, uneori, lemnele de cumpărat sunt tratate cu substanțe care pot dăuna mediului înconjurător prin ardere.
  3. Adunați lemne de foc din apropierea zonei de campare. Nu tăiați copaci și nu rupeți crengile. Pe jos ați putea găsi suficiente lemne cât pentru 20 de focuri de tabără. Atenție! Nu adunați bucăți de lemne care sunt mai groase decât încheietura mâinii. De cele mai multe ori, aceste lemne nu ard complet.
  4. Aprindeți focul de tabără doar în locuri special amenajate. De obicei, puteți recunoaște aceste vatre ușor, întrucât prezintă urme de la fostele focuri.

Cum aprindeți corespunzător un foc de tabără?

Cu toate că la prima vedere pare un lucru ușor realizabil, iată câteva sfaturi pentru a aprinde și a stinge un foc de tabără.

  1. Curățați vatra, astfel încât să realizați focul pe o bază curată, neinflamabilă (nisip sau pietriș).
  2. Construiți un mic con, din crenguțe și alte lemne mici uscate. Pentru că pe munte bate vântul destul de tare, poate fi destul de greu să aprindeți „conul”. Mai bine ar fi să încercați să puneți, sub acest con, o bucată de hârtie aprinsă.
  3. Adăugați lemne din ce în ce mai mari. Din când în când, „agitați” jăraticul, pentru a întreține focul și a determina toate lemnele să ardă.
  4. Orice ați face, nu lăsați niciodată nesupravegheat un foc de tabără! Nu sunt rare situațiile în care un foc „nevinovat” se poate transforma în incendiu.
  5. Stingeți focul turnând apă peste el în repetate rânduri, până când cenușa devine rece la atingere. Zdrobiți bucățile mari de cărbuni care rămân în urmă și împrăștiați cenușa într-o zonă mai largă, potrivit REI.
  6. Strângeți resturile după ce stingeți focul.

 

Citește și: Cum poți prezice vremea fără aplicații sau meteorologi

Citește și: Unde ne punem cortul? Sfaturi cu privire la mediu, siguranță și bun-simț

Citește și: Cum să vă protejați telefoanele și aparatele de fotografiat la munte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*