Ueli Steck a murit. Alpinistul elvețian și-a pierdut viața, duminică dimineața, la vârsta de 40 de ani, într-un accident lângă Tabăra 2 de pe Everest.

UPDATE. Alpinistul David Neacșu, care a condus prima expediție românească pe Everest, în anul 2003, a comentat la Digi24 vestea morții lui ueli Steck, pe care l-a cunoscut personal. David Neașcu este de părere că a dispărut cea mai mare personalitatea a alpinismului mondial din ultimii 80-100 de ani.


Informația a fost confirmată de mai multe surse din tabăra de bază pentru thehimalayantimes.com. Un grup de șase salvatori a descoperit trupul neînsuflețit al lui Ueli Steck lângă latura Nuptse, unde se presupune că ar fi alunecat și ar fi căzut pe o pantă acoperită de gheață.

Conform sursei citate, un elicopter a fost trimis la fața locului pentru a recupera trupul alpinistului. Ulterior, Durga Datta Dhakal, șeful departamentului de Turism de la Kathmandu, a transmis că Ueli Steck a fost dus cu elicopterul în localitatea Lukla și de acolo va fi preluat de familie.

Potrivit Departamentului de Turism din Nepal, Ueli Steck conducea o expediție pe Everest, organizată de în Royal Orchid Treks and Expedition din Kathmandu.

Ueli Steck și Tenzing (Tenzi) Sherpa au ajuns în regiunea Khumbu pentru a încerca să urce pe Everest pe culoarul West Ridge/Hornbein fără oxigen suplimentar.

„O zi rapidă din tabăra de bază până la 7.000 de metri și înapoi. Îmi place, este un loc atât de grozav. Cred în continuare în aclimatizarea rapidă. Este mult mai eficientă decât să-ți petreci nopțile la altitudine”, scria Ueli Steck pe pagina sa de Facebook la data de 26 aprilie.

Citește și: Ueli Steck, pentru eMunte.ro: E periculos să te gândești că munții sunt ușori

Recordurile „mașinii elvețiene”

Steck, care a obținut premiul Piolet d’Or (cel mai important premiu oferit alpiniștilor) în 2009 și 2014, a stabilit noi standarde în alpinism printr-o serie de recorduri de viteză în ascensiuni solo pe trasee clasice – în 2015, a urcat North Face of the Eiger în numai 2 ore și 47 de minute, în timp ce pentru ascensiunea pe Annapurna prin fațada sudică a avut nevoie, în 2013, de numai 28 de ore, de unde și denumirea de „mașină elvețiană”. Elvețianul a cucerit vârful Everest în 2012 fără oxigen suplimentar, iar în 2015 a urcat peste 82 de vârfuri de peste 4.000 de metri din Alpi (Elveția, Italia și Franța) în numai 62 de zile. Deși nu a fost primul care să urce cele 82 de vârfuri din Alpi contratimp (Miha Valic a reușit această performanță în 2007), a fost primul care să se deplaseze între toate aceste vârfuri pe jos sau cu bicicleta (Valic a folosit mașina).

În istoricul ascensiunilor lui Ueli Steck este recunoscută și altercația pe care a avut-o în 2013 cu șerpașii, situație ce a dus la abandonarea ascensiunii pe Everest și Lhotse. Mai precis, Ueli Steck, Simone Moro și Jonathan Griffith s-au certat cu șerpașii, după ce alpiniștii ar fi ignorat recomandarea unui popas, în timpul ascensiunii. De la ceartă, a fost numai un pas până la îmbrănceli, pumni și bătăi cu pietre. Italianul Simone Moro a acuzat public că unul dintre șerpași l-ar fi amenințat cu un piolet. Disputa a continuat și în tabăra de bază, de unde alpiniștii s-au întors acasă, de teama unei revolte a șerpașilor.

De asemenea, despre Ueli Steck se mai știe faptul că, în 2016, a descoperit, alături de echipa de alpiniști cu care se afla în ascensiune, trupurile neînsuflețite ale alpiniștilor Alex Lowe și David Bridges, care au murit într-o avalanșă pe Shishapangma în 1999.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*