Alex Găvan a cucerit, miercuri, Vârful Broad Peak (8.047 m) din Pakistan. Acesta este cel de-al șaselea optmiar pe care l-a atins făra oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

După cucerirea vârfului de 8.047 de metri altitudine, alpinistul român și-a petrecut noaptea de miercuri spre joi în Tabăra 3 (7.040 m) și a început coborârea spre Tabăra de Bază joi dimineață, alături de alpiniștii bulgari Boyan Petrov și Ivan Tomov, care au atins, de asemenea, vârful Broad Peak, în aceeași zi.

Alpinistul Alex Găvan a mai avut, în această primăvară, două tentative de a urca două vârfuri de peste 8.000 de metri fără oxigen suplimentar și fără sprijinul Șerpașilor. Dacă ar fi avut succes, Alex Găvan ar fi reușit prima ascensiune românească pe Everest fără oxigen suplimentar.

Înainte de cucerirea Vârfului Broad Peak, Alex Găvan escaladase cinci vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar și fără să apeleze la ajutorul șerpașilor. Alpinistul român cucerise, deja, Shisha Pagma (2013), Makalu (2008) și Gasherbrum 1 (2007) în premieră pentru România. Pe Manaslu (2011) și Cho Oyu (2006), Alex Găvan a realizat cea de-a doua ascensiune românească. Totodată, el este cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar (Cho Oyu, la 24 de ani).

 

   Citește și: Tiberiu Pintilie ar putea deveni primul român care primește distincția ”Leopardul zăpezii”

 

   Citește și: Expediție românească pe Mont Blanc, pentru susținerea copiilor bolnavi de cancer

 

   Citește și: O nouă reușită pentru alpiniștii români

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*