În ultimul an, ni s-a arătat că dispeceratul național pentru apeluri de urgență, 112, nu funcționează cum ar trebui. După numeroase accidente aviatice în care a dat dovadă de proastă organizare, sistemul a mai făcut o gafă. De această dată, este vorba de un accident la schi, în stațiunea Durău, de la poalele masivului Ceahlău.

Joi după-amiază, pe pârtia din Durău, doi schiori s-au ciocnit în coborâre.  În urma impactului, o fată de 12 ani, din Republica Moldova, a suferit un traumatism care a dus la pierderea cunoştinţei și la hemorgaie nazală abundentă. Norocul fetei a fost că, în zonă, se aflau și angajați ai Salvamontului. Echipa a intervenit imediat și i-a acordat fetei primul ajutor, cerând, în acest timp, ca cel ce o însoțea pe copilă să sune la 112. Mai ales că, la acea oră, termometrele arătau -20 de grade Celsius.

Potrivit lui Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ, după 10 minute de la raportarea accidentului, timp în care salvatorii montani pregăteau victima pentru transport, dispeceratul Salvamont nu anunţa echipajul despre coordonate şi nici despre timpul de sosire al ambulanţei. În această situaţie, Papalicef a sunat în dispeceratul Salvamont, de unde i s-a comunicat că de la 112 nu a fost anunţat accidentul de pe pârtie.

”Am sunat la Dispeceratul Naţional de Urgenţă Salvamont, şi spre stupoarea mea, nici acolo nu se primise apelul de urgenţă. În final, am aflat că Dispeceratul 112 s-a rezumat în a trimite o ambulanţă la baza pârtiei, fără să anunţe echipa de salvare. Ce se întâmpla dacă echipa Salvamont nu era pe pistă? Cine acorda primul ajutor şi cine transporta victima la baza pârtiei, şi, foarte important, cine asigura protecţia termică pentru prevenirea unei hipotermii severe?”, a declarat şeful Salvamont Neamţ, conform ziarului Adevărul.

După 35 de minute de la producerea accidentului, la poalele masivului Ceahlău a ajuns și o ambulanță. Ineficiența dispeceratului pentru apeluri de urgență l-a înfuriat pe Papalicef, care a catalogat 112 drept ”un sistem defect”. Mai mult, şeful Serviciului Salvamont Neamţ a raportat fapta la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv la adjunctul lui Raed Arafat.

 Citește și: Cât de periculos este să schiezi off-piste

 

 Citește și: Accident grav cu ATV-ul, la Padina

 

 Citește și: Schumacher, pași importanți spre recuperare, după accidentul de schi

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*