Serviciul Salvamont Sibiu va interzice, cu ajutorul unei hotărâri a Consiliului Judeţean Sibiu, accesul motocicliştilor enduro pe traseele turistice din Munţii Cindrel şi Lotrului, pe fondul pagubelor pe care pasionații acestui sport le-au produs pentru mediul înconjurător. Motocicliștii vor avea, însă, câteva poteci pe care accesul le va fi permis și despre care vor afla la unitățile de cazare.

Toate serviciile Salvamont din România se confrunta cu problema accesului cu motociclete pe traseele marcate. În judeţul Sibiu, însă, fenomenul este mai accentuat, pentru că Sibiul reprezintă
un punct central al celor care vin să practice motociclismul enduro în România. Din păcate, la nivel naţional nu există o legislaţie clară privind reglementarea accesului cu mijloace moto pe traseele turistice, însă Consiliul Județean Sibiu, în patreneriat cu Serviciul Salvamont din zonă, va încerca să rezolve această problemă. Mai exact, se vor stabili traseele turistice montane din Cindrel și Lotrului închise accesului moto, precum și cele care pot fi accesate. Motivul pentru care nu vor fi restricționate toate traseele este acela că, potrivit lui Adrian David, șeful Salvamont Sibiu, practicarea acestui sport are un impact economic pozitiv în turismul judeţului, iar competiţiile enduro generează un număr de 7.000 de nopţi de cazare anual.

Efectul enduro asupra potecilor turistice

Potrivit unui comunicat de presă al CJ Sibiu, mulţi străini pasionaţi de enduro vin în Munţii Cindrel şi Lotrului, pentru că în ţările lor este interzis accesul cu motocicletele de teren în zonele de munte neamenajate special pentru acest tip de activitate. Însă activitățile lor au impact negativ asupra mediului.

„Șanţurile lăsate de roţile motocicletelor duc la formarea de torente care distrug potecile, însă prezenţa lor pe munte afectează şi flora şi fauna. (…) Fac ca accesul pentru un drumeţ să fie îngreunat, la care se adaugă zgomotul şi disconfortul produs de praf”, a declarat Adrian David, șeful Salvamont Sibiu.

În acest context, Adrian David crede că trebuie făcută clar diferenţa între protecţia turistului şi a traseelor turistice şi accesul pe traseele turistice, astfel că autoritățile care au atribuţii în zona montană, respectiv Serviciul Public Salvamont, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, reprezentată de Nicolae Ivan, Consiliul Judeţean Sibiu s-au întânit cu reprezentanţi ai practicanţilor de motociclism enduro, pentru a stabili, de comun acord, noile coordonate de turism montan.

„În cadrul acestor întâlniri s-au stabilit mai multe aspecte care să permită o convieţuire rezonabilă între cele două categorii de turişti: cei care practică drumeţia montană şi cei care vin cu motocicleta. De asemenea, în cadrul unei şedinţe a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică s-a prezentat un plan de măsuri care va fi aplicat pentru reducerea impactului turismului enduro în zona montană”, se mai arată în comunicatul CJ.

Cum se vor stabili traseele interzise

La nominalizarea traseelor turistice interzise motocicliştilor s-a ţinut cont de faptul că o bună parte din aceste trasee, în special în Munţii Cindrel şi Munţii Lotrului, sunt pe drumuri late, pe drumuri cu acces auto, şi, evident, nu se poate interzice accesul motocicliştilor, însă, traseele includ şi poteci înguste, destinate doar drumeţilor, în care nu au ce căuta motocicliştii.

„Am stabilit împreună cu reprezentanţii motocicliştilor enduro ca toate traseele turistice din Munţii Făgăraşului să fie închise accesului cu motociclete. Pe zona de vest, respectiv în zona Turnu Roşu, Valea Oltului s-a permis accesul, dar, în urma discuţiilor cu alte structuri, respectiv a celor de la Natura 2000, cu siguranţă că o să se închidă şi aceste trasee. În Munţii Făgăraşului, cel puţin în judeţul Sibiu, nu vor fi accesate trasee turistice de către motociclişti. Noi vrem să protejăm şi turistul care merge pe jos, cel cu rucsacul în spate, şi mediul şi motociclistul.Am înregistrat anul trecut un accident grav când un motociclist a căzut de pe o potecă spre Suru într-o prăpastie şi a fost nevoie de intervenţia unui elicopter SMURD”, a mai spus Adrian David, conform unei postări pe pagina de Facebook a Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu.

Agenţi constatatori pe munte

Totodată, împreună cu ghizii de turism montan şi reprezentanţii motocicliştilor s-a discutat de înfiinţarea unei Asociaţii de Turism Activ. În cel mai scurt timp, acesția se vor întâlni cu alte structuri, precum Direcţia Silvică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, primăriile din zona montană accesată de motociclişti, pentru a definitiva nişte reguli de bună colaborare în zona montană.

„De asemenea, s-a mai discutat despre crearea unui grup de agenţi constatatori din rândul practicanţilor de motociclism enduro, abilitaţi printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean, care să constate şi să semnaleze instituţiilor competente – Consiliul Judeţean Sibiu, primării, organele de ordine – abaterile săvârşite de unii motociclişti. Am stabilit ca proprietarii de pensiuni să înştiinţeze primăriile şi Asociaţia de Turism Activ de prezenţa unor grupuri de turişti moto enduro străini şi să le prezinte obligativitatea consultării şi deplasării în teren cu un ghid moto autohton care cunoaşte zonele ce pot fi accesate de motociclişti”, a mai precizat Adrian David.

 

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*