Salvamontiştii au intervenit, în 2019, la peste 7.000 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical în zona montană. Au fost salvate, astfel, aproximativ 9.000 de persoane, a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu.

În anul 2019, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 7.170 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical. A existat, astfel, o creştere de 21,1% faţă de 2018, acţiuni în care au fost salvate un număr de 8.927 de persoane, cu 26,33% mai multe faţă de anul trecut.

Dintre aceste acţiuni, un număr de 4.436 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, 3.509 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 927 de acţiuni iarna, în afara domeniilor schiabile. Restul de 2.743 de acţiuni s-au înregistrat în sezonul de vară.

Din numărul total de intervenţii, 3.259 de cazuri au fost predate, pentru transport, către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 69 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 63 de cazuri au fost predate serviciilor de medicină legală.

„În perioada de referinţă, structurile Salvamont au intervenit şi la 108 evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum şi la 42 de evenimente montane, ca resursă de sprijin sau în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-şi soluţiona singure acţiunile pentru care erau responsabile. Trebuie remarcat faptul ca structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, îşi dimensionează corect şi îşi dezvoltă permanent resursele umane şi materiale”, a precizat Sabin Cornoiu, potrivit comunicatului.

De asemenea, au fost realizate peste 80.000 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.

Prin Dispeceratul National Salvamont-Vodafone s-au primit 13.594 apeluri, dintre care 4.427 de apeluri direct sau prin SNAU 112 care anunţau accidente montane, 1.456 de apeluri care anunţau incendii de fond forestier sau vegetaţie în zona montană şi 7.711 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

„Faţă de anul anterior, numărul de accidente montane produse este mai mare cu 21,13%, acest lucru datorându-se faptului că numărul turiştilor la munte este în continuă creştere, efect al revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canyoning, parapantă, schi de tură, precum şi a apariţiei de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start”, a mai informat Sabin Cornoiu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*