În ultimii ani, numărul de persoane care practică trail running-ul este tot mai mare. Dacă te numeri printre începători, îți urăm determinare și sperăm să ai parte de pantofii de alergare montana potriviți.

Dacă ești, deja, un alergător montan experimentat, știi cu siguranță care sunt motivele pentru care alegi să alergi pe poteci. Dacă ești, însă, un alergător începător, te-ai putea întreba care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi atunci când vrei să găsești cei mai buni pantofi de trail running.

Iată ce ar trebui să știi dacă te afli în căutarea pantofilor de alergare montană potriviți pentru tine:

1.Nu te poți încălța cu orice

Știm că există hateri care spun că pe vremea lor alergau în sandale, însă lucrurile nu sunt atât de simple. Suntem siguri, de exemplu, că nu există nici o diferență între a alerga desculț și a purta o pereche de „teniși” din Dragonul Roșu. În ambele cazuri te vei simți ca un fachir care merge pe cioburi.

2. Care este obiectivul tău

Înainte de a cumpăra pantofii de alergare, află care sunt obiectivele tale: vrei doar să slăbești? Vrei să te miști din când în când, la aer curat? Vrei să faci performanță? De câte ori pe săptămână vei alerga? Pe ce distanțe? Pe ce suprafețe?

3. Care este bugetul pe care îl aloci achiziției

În ciuda opiniei „din popor”, conform căreia nu există nici o diferență între pantofii de alergare „de bazar” și acești pantofi de alergare, noi credem că diferențele de calitate, de confort și de prevenire a accidentărilor sunt foarte mari.

4. Care este brandul ideal

Avem o veste proastă: nu există un brand ideal general valabil. Avem și o veste bună: cu siguranță există, undeva pe rafturile unui magazin, perechea ideală pentru piciorul tău.

5. Nu-i cumpăra „în orb”

Probează pantofii înainte de a-i cumpăra. Cu toate acestea, prețurile pantofilor de alergare tind să fie mai mari la rafturi decât în magazinele online. Poți fi, însă, un cumpărător isteț: mergi într-un magazin cu articole sportive, probezi mai multe perechi de pantofi de alergare, alegi perechea potrivită pentru tine și o cauți într-un magazin online pentru a beneficia de un preț mai accesibil.

6. Cât de mari trebuie să fie pantofii de alergare montană

Răspuns: cu un număr mai mari decât porți atunci când te încalci pentru a ieși la o bere în oraș. Dacă degetele picioarelor ating vârfurile pantofilor, fii sigur că vei avea parte de bătături dureroase, mai ales după zonele de coborâre ale traseelor de alergare montană. Totodată, trebuie să știi că în timpul alergării piciorul se dilată, așa că trebuie să eviți achiziționarea unei perechi care să se muleze la fix pe piciorul tău.

7. Ce pronație ai

Identificarea tipului de pronație a piciorului tău este esențială. Pronația descrie, de fapt, modul în care funcționează talpa piciorului tău atunci când pășești. Dacă ai picior plat, ai pronație exagerată (sau supra-pronație). Dacă ai picior cu arc înalt, ai putea avea pronație insuficientă (sub-pronație). Trebuie să știi, însă, că aproape 50% dintre persoane au pronație normală, deci există 50% șanse ca tu să ai nevoie de un pantof special pentru sub-pronație sau supra-pronație.

Ca să afli ce pronație ai, umezește piciorul și lasă o urmă pe gresie sau pe o altă suprafață uscată. Apoi privește urma lăsată și compar-o cu desenul de mai jos (Foto: www.maraton.info.ro):

Dacă ai pronație exagerată, ai nevoie de pantofi cu o formă dreaptă, cu o talpă de mijloc fermă și cu întăritură pe marginea interioară. Astfel de pantofi nu vor lăsa piciorul să se miște exagerat de mult în rotație.

Dacă ai pronație insuficientă, ai nevoie de pantofi cu o formă curbată sau semicurbată, care să permită piciorului să se miște în rotație spre interior. Acești pantofi trebuie să-i ofere piciorului un maximum de flexibilitate.

8. Când și cum îi probezi

Dacă vrei să cumperi pantofii din magazin, mergi la cumpărături seara, deoarece piciorul tău se dilată în timpul zilei și are aceeași dimensiune pe care o va avea atunci când alergi. În plus, probează-i cu șosetele pe care le vei purta atunci când te vei antrena. Vei avea o idee mult mai clară despre cât de confortabili sunt pantofii respectivi.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*