8 lecții de viață pe care le înveți mergând pe munte în drumeții dificile. Atunci când ești tânăr, nu apreciezi natura cu adevărat, chiar dacă ești tot timpul în mijlocul ei. Ai nevoie de câțiva ani de muncă și de o dorință tot mai mare de a evada din jungla de beton pentru a-ți da seama de lucrurile cu adevărat importante.

Ușor-ușor, începi să înveți lucruri. De la munte, de la natură, de la tine însuți. Și, cu cât mergi mai mult pe munte și în drumeții tot mai dificile, cu atât ai șansa de a deveni mai înțelept.

Am discutat cu prieteni mai experimentați decât noi într-ale muntelui și i-am rugat să ne spună ce lecții de viață au învățat pe munte datorită drumețiilor dificile pe care le-au făcut de-a lungul anilor. O sinteză a răspunsurilor lor se regăsește mai jos:

  1. Graba strică treaba

Nu te simți presat de cei alături de care ai pornit în drumeție, ci găsește-ți ritmul tău. Dacă ei nu se adaptează ritmului tău și te presează să mergi mai repede, deși există timp berechet pentru a ajunge la destinație, schimbă grupul de prieteni drumeți. Graba strică treaba și te împiedică să fii cu adevărat atent la traseu, fără să mai vorbim de bucuria de a te afla pe munte, la altitudine.

2. Nu contează atât de mult destinația, cât drumeția în sine

Da, știm, să spui asta a devenit un clișeu, însă orice clișeu se bazează pe un sâmbure de adevăr. Destinația este importantă, îți oferă o direcție și un scop, însă timpul petrecut pe munte, minut cu minut, este chiar mai important decât locul în care vrei să ajungi. Bucură-te de el.

3. Uneori, tehnologia este inutilă

Nimic nu este mai inutil pe munte decât un smartphone fără semnal sau, și mai rău, fără baterie. Iar de cele mai multe ori este important să știi cât e ceasul. Concluzia? Ai putea avea nevoie de așa ceva, iar dacă vrei reduceri și mai mari de prețuri, aruncă un ochi AICI.

4. Nu ai de ales. Trebuie să continui!

Una dintre cele mai importante lecții pe care le înveți de la munte este că nu ai de ales și că trebuie să continui să mergi. Chiar și atunci când te gândești să abandonezi traseul și să te întorci din drum, nimeni nu te va purta pe brațe, atât timp cât nu ești accidentat, ci tot pe picioarele tale te vei întoarce. Așa că, dacă ai suficient timp la dispoziție, ești sănătos și te afli oricum aproape de jumatea traseului, de ce să nu mergi până la capăt?

5. Ai grijă unde pui piciorul și fii atent la tot ce se petrece în jurul tău

Această lecție pe care muntele ți-o predă gratuit este la fel de importantă și în oraș. De acord?

6. Drumețiile te relaxează

Drumețiile montane reprezintă, de fapt, unul dintre cei mai ieftini terapeuți la care ai putea apela. Exagerăm puțin, dar, vorba unui prieten: ai rămas fără job? Mergi pe munte! Ești în divorț? Mergi pe munte! Ești falit? Fă rost de bani de tren și de trei conserve și mergi pe munte!

7. Nu ești perfect, deci este OK să transpiri și să miroși urât

Muntele te învață să te accepți uneori așa cum ești, iar prototipul omului perfect din mintea ta se schimbă semnificativ după ce începi să cunoști limitele tale, precum și limitele oamenilor din jurul tău. Oamenii nu sunt întotdeauna așa cum vor să pară.

8. Nu deții controlul absolut și vei învăța ce este cu adevărat important pentru tine

Nu poți controla totul, iar vremea nu te iartă. Vremea își vede de-ale ei, însă responsabilitatea ta este să te informezi cu privire la prognoza meteo și să-ți iei măsuri de siguranță. Asta e, n-ai ce să faci. În plus, vei învăța care sunt lucrurile de care nu te poți lipsi. De cele importante vei avea nevoie, iar pe cele inutile le vei căra degeaba. Cu spatele tău. Kilometri întregi.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*