Ce alegi pentru următoarea drumeție: să fii agil ca o pisică sălbatică sau să tragi la jug precum un cal toamna, la arat?

Indiferent care dintre cele două variante îți face cu ochiul, dacă nu ești un Hodor al munților patriei, totul depinde de un singur lucru: de greutatea bagajului tău.

Ne-am gândit la ce facem noi pentru a nu ne rupe spinarea, la ce fac prietenii noștri și la ce mai scriu oamenii pe internet și am adunat aici câteva sfaturi utile care să te ajute să nu cari mai mult decât poți duce atunci când o iei la pas pe cărări de munte.

  1. Alege rucsacul cu multă înțelepciune

Ca să alegi un rucsac fain trebuie să fii înțelept. Nu știu ei bătrânii cum e cu brandurile, dar știau că niciodată nu trebuie să te înhami la ce nu poți duce. Gândește-te bine la lucrurile pe care le porți cu tine pe munte, deoarece poți să scazi greutatea rucsacului fie alegând un model mai mic, fie alegând un rucsac mai ușor. Însă mai ai o șansă. Oamenii caută într-o veselie astfel de rucsacuri, în special pentru calitatea materialelor, pentru modul în care greutatea este distribuită de-a lungul spatelui și pentru modul în care presiunea este luată de pe umerii tăi. La propriu.

2. Cumpără un cort ultraușor

Sună intuitiv, dar este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care ți le putem da. Corturile grele și de proastă calitate costă puțin și-ți cam fac cu ochiul prin magazine. Dacă nu ai un „băiat” care să-ți aducă un cort ultraușor el-știe-de-unde, fă economii și cumpără o astfel de piesă de echipament esențială pentru confortul și siguranța ta. Pe piață există corturi care cântăresc mai puțin decât un pet de bere și care sunt foarte rezistente la furtună și chiar la viscolele de iarnă. Dar de, costă.

3. Pune totul în cutii mai mici

Cine are nevoie de o cutie întreagă de cremă cu protecție solară sau de un tub întreg de pastă de dinți într-o drumeție de două-trei zile? Nimeni. Pune cantitatea de care ai nevoie în recipiente mult mai mici și vei căra pe munte un bagaj cu câteva sute de grame mai ușor.

Citește și: 2 pași simpli. Cum alegi șosetele pentru drumețiile montane

Citește și: 12 sfaturi utile despre echipamentul de munte pentru drumeții începători

4. Nu lua prea multe haine cu tine

Ia cu tine haine puține, dar de calitate și adaptate condițiilor meteo. Iar dacă vrei să știi cum să le alegi, aruncă un ochi aici, pentru că nu degeaba se spune că bumbacul ucide.

5. Fă o listă neagră

De fiecare dată când te întorci dintr-o drumeție, pune pe o „listă neagră” toate obiectele pe care nu le-ai folosit, iar data viitoare lasă-le acasă. Există și câteva excepții care țin mai ales de echipamentul de munte. De la siguranță nu trebuie să faci niciodată rabat.

6. Ia cu tine alimente uscate și bogate în proteine și alte substanțe nutritive

Am întâlnit la un moment dat pe munte un grup de drumeți care căraseră cu ei pe traseu o oală grea, plină cu aripioare de pui prăjite. După ce au mâncat aripioarele au folosit oala pe post de colector de apă, deoarece a început să le plouă în cort. Avem un singur sfat pentru voi: „be different!”.

Citește și: „Bright side” vs „dark side”. Cât de importantă este culoarea cortului

Citește și: 8 sfaturi utile. Cum alegi pantofii de alergare montana

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*