Uneori ne întrebăm de ce unii dintre montaniarzii pe care îi întâlnim pe traseele montane duc în spinare o adevărată piramidă de lucruri, formată din rucsac, izopren, cort, jachete, camere foto, sticle de apă și multe altele, așezate unele peste altele.

Și ne-am mai putea întreba dacă nu cumva am uitat acasă câteva lucruri esențiale pe care camarazii noștri împovărați nu le-au uitat.

Cu toate acestea, putem privi lucrurile și dintr-un unghi diferit: rucsacul a fost cumpărat pentru a fi umplut. Dacă vei băga în rucsac toate lucrurile pe care le vei duce cu tine în drumeție, vei câștiga un plus semnificativ de confort și de rezistență pe un traseu montan de anduranță. Iată cum:

1. Alege rucsacul potrivit. Pentru că, într-adevăr, mărimea contează. Un rucsac care se poate mări până la 50 de litri și se poate restrânge, la nevoie, până la 30 de litri este un rucsac pe care-l poți lua atât pe Mont Blanc, cât și pe Jepii Mici, cu traseu de platou. În plus, încearcă să cumperi un rucsac care să nu cântărească mai mult de 1,5 kg.

2. Sortează echipamentul în câteva categorii înainte de a începe împachetarea. În primul rând, pune deoparte lucrurile la care ai putea apela foarte des, cum ar fi lanterna frontală, mâncarea și apa. Astfel de lucruri nu au ce căuta la fundul rucsacului, ci în partea de sus sau în buzunarele exterioare. În plus, separă lucrurile grele de cele ușoare.

3. Aranjează lucrurile în rucsac în funcție de greutate. Lucrurile grele și rigide stau în partea de mijloc a rucsacului, în special atunci când vorbim despre un rucsac voluminos, iar lucrurile ușoare, care își pot schimba forma, stau deasupra și spre exteriorul bagajului.

4. Declară război locurilor goale, care sunt un dușman al rucsacului bine centrat. În plus, renunță la lucrurile inutile. Dacă ai o jachetă impermeabilă (și chiar dacă n-ai), umbrela nu are ce căuta în rucsacul tău într-o drumeție la munte. Nici oala cu ciorbă, pantofii de schimb, peturile de bere și casetofonul.

5. Există și excepții. Crampoanele, pioleții și celelalte elemente ale echipamentului pentru gheață sunt agățate, de obicei, în exteriorul rucsacului. Tot acolo se află și locul dedicat corzilor și căștii. Dacă nu ai de ce să agăți coarda, înfășoar-o în jurul părții de sus a rucsacului. Iar dacă nu vrei să agăți casca în interior, așeaz-o în rucsac și pune în ea obiectele de mici dimensiuni.

Dacă cele cinci reguli nu îți permit să împachetezi lucrurile în mod eficient, iar unele dintre ele rămân pe dinafară, convinge-ți partenerul de drumeție să care el vodca.

CITEȘTE ȘI: De ce să NU porți bumbac atunci când mergi la munte

CITEȘTE ȘI: Quechua a lansat un smartphone “de munte”

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*