Marți, 8 mai, se împlinesc 40 de ani de la escaladarea vârfului Everest fără oxigen suplimentar, reușită de alpiniștii Reinhold Messner şi Peter Habeler.

La 8 mai 1978, alpiniştii Reinhold Messner (italian) şi Peter Habeler (austriac) au escaladat Vârful Everest, pentru prima dată fără a se folosi oxigen suplimentar.

Peter Habeler, născut în regiunea austriacă tiroleză, în anul 1942, a început să practice alpinismul de la vârsta de şase ani. El a devenit, la 21 de ani, ghid montan şi instructor de schi autorizat.

Reinhold Messner s-a născut în 1944 în Vilnoss, în Tirolul de Sud (Italia). El urcase deja cele mai grele rute din Dolomiţi şi Alpii de Vest, înainte de a împlini 20 de ani.

Citește și: Alpinismul clasic este pe moarte. Ce spune Reinhold Messner

La mijlocul anilor 1960, Habeler şi Messner s-au cunoscut şi au început să efectueze expediţii împreună. Prima lor reuşită în această echipă a fost cucerirea vârfului Yerupaja din America de Sud, pe versantul estic, în 1969. În 1974, au escaladat versantul nordic al muntelui Eiger, într-un timp record de 10 ore, iar în 1975, au pornit în expediție pe Himalaya. Momentul atingerii vîrfului Gasherbrum I a adus o nouă perspectivă asupra posibilităţilor de escaladare la mare înălţime.

În 1978, cei doi au reuşit să escaledeze Everestul, fără oxigen suplimentar.

Aceasta a fost, de altfel, ultima lor colaborare. În 2000, Peter Habeler a încercat să cucerească din nou Muntele Everest, alături de o echipă de alpinişti, dar nu a reuşit să ajungă în vârf, din cauza unor probleme pulmonare. Reinhold Messner a încercat, în acelaşi an, să escaladeze Nanga Parbat pe o rută ce nu fusese încă străbătută. A trebuit să renunţe din cauza condiţiilor extrem de dificile, conform Agerpres.

Citește și: Ueli Steck, pentru eMunte.ro: E periculos să te gândești că munții sunt ușori

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*