O iarnă în care n-ai practicat sporturi albe e o iarnă de care, ca montaniard, nu te-ai bucurat din plin. Însă o iarnă în care te-ai accidentat e o iarnă care să-ți fie învățare de minte, pentru că nu te-ai pregătit corespunzător pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute. Când te repezi la vale și pierzi controlul, există o grămadă de moduri să te rănești, uneori extrem de grav, și să lovești un alt om de pe pârtie.

Dacă ți-ai petrecut, măcar o dată, vacanța de iarnă în ghips după o accidentare la munte, iată 10 motive pentru care ai zis „au”:

Te-ai aruncat pe pârtie ca un țurțure

Indiferent de cât de experimentat te simți și de cât de entuziasmat ești, ai nevoie să-ți dezmorțești încheieturile și să-ți pregătești mușchii pentru efort. Și nu, drumul din parcare sau de la hotel până la pârtie nu înseamnă încălzire. Figura țurțure pe pârtie este echivalentul întinderilor musculare, mușchii nefiind la o temperatură optimă pentru activitatea sportivă.

Sau te-ai încălzit, dar cu alcool

Un pahar de tărie înainte să ataci pârtia este echivalentul folosirii unei scânduri în loc de snowboard. Deși poate părea că îți dă curaj, consumul de alcool la peste 1.850 de metri altitudine te îmbată mai repede și face organismul să nu mai răspundă corespunzător când se află sub 0 grade Celsius sau când calcă pe o zonă alunecoasă. În stațiunea Val d’Isère există anual câte un deces, în medie, cauzat de alcool. O intrare/ieșire dramatică poate fi bună uneori, dar nu când vorbim de siguranță.

Nu iei pauze și nu te hidratezi

Premisa „n-am venit ca să stau degeaba” nu e tocmai cea mai bună atunci când ești în vacanță la munte. Astfel că, dacă te simți sleit de puteri, ia o pauză binemeritată, pentru că, cel mai adesea, accidentările se petrec atunci când ești obosit. De asemenea, este recomandat să consumi cât mai multe lichide înainte, în timp și după activitățile sportive montane.

N-ai tonus muscular

Dacă în ultimele luni singura „activitate sportivă” pe care ai făcut-o a fost alergatul după transportul în comun, șansele să te accidentezi cresc semnificativ. Mușchii tăi se vor comporta de parcă ar fi tratați cu Cocolino – pufoși, adică vor obosi repede și vor fi vulnerabili la accidente.

Exercițiile cardio sunt la fel de importante pentru a te obișnui cu altitudinea, mai ales când mergi în vacanțe în stațiuni cu munți de peste 3.000 de metri altitudine. Sportul regulat ajută organismul să facă față efortului la care este supus atunci când trebuie ducă transporte mai puțin oxigen.

Ai echilibrul unei căprioare nou-născute

După ce musculatura obosește, activitatea ei este suplinită de ligamente, care au rolul de a menține stabilitatea corpului. Ei bine, oboseala, lipsa activității sportive regulate și un echilibru șubred pot duce la o căzătură dură, care, mai departe, poate cauza mari probleme. Nu a spus nimeni că trebuie să fii Jorge Ojeda-Guzman, dar trebuie să îți exersezi abilitățile de stabilitate măcar din când în când. Yoga poate fi de mare ajutor.

Nu știi cum să cazi

Există o școală pentru toate, inclusiv pentru căzut. Știai, de exemplu, că alcoolicii ăia pe care îi vedeai în copilăriile tale la țară căzuți prin șanț nu se accidentează? Asta pentru că nu opun rezistență la cădere. Ca sfat, dacă ai prins viteză și simți că vei pierde controlul, ce mai bine este să te ghemuiești – în acest fel, încetinești și riscul de accidentare majoră scade.

Durerea, inflamația și dificultatea de a mișca membrul afectat sunt principalele semne care indică faptul că ai o problemă medicală care trebuie adresată în cel mai scurt timp.

Nu respecți codul de conduită

Afișate în aproape toate resorturile, regulile de bun-simț pe care să le urmezi când ești pe munte reprezintă un cod de conduită simplu, care te poate feri de numeroase probleme, accidentări și vorbe dulci. Unele dintre reguli sunt: dacă te-ai oprit oriunde pe pârtie și cineva coboară, asigură-te că nu încurci pe nimeni; înainte să îți începi coborârea, asigură-te că nu se avântă pe pârtie altcineva din spatele tău; alege nivelul pârtiei în funcție de experiența pe care o ai, ca să fii mereu în control, să te poți opri sau să îi poți ocoli pe alții la nevoie.

Nu cumperi/închiriezi echipamentul potrivit

Când legăturile sunt prea strânse sau prea largi, echipamentul în mărimea nepotrivită sau folosit pe teren nepotrivit, accidentările pot fi serioase. Pe cât posibil, încearcă să-ți folosești propriul echipament sau, când închiriezi, fii cât se poate de selectiv – dacă personalul magazinului cu echipament nu te întreabă ce înălțime, greutate și abilități ai, ar trebui să te gândești îndată la alți comercianți. În plus, dacă tot a venit vorba de echipament, nu uita că și hainele pe care le porți sunt foarte importante pentru confortul tău, pentru mobilitate și pentru libertatea de mișcare. Una este să schiezi în blugi și cu totul altceva este să porți astfel de pantaloni de schi. Cu ăștia poți să faci și șpagatul ca Jean-Claude Van Damme, fără sîă se rupă între picioare.

Nu porți echipament de protecție

Știm că o cască poate strica coafura/nu scoate în evidență ce ai primit de la mama natură, dar ar trebui să te gândești că e puțin probabil să arăți mai bine cu capul spart. Un studiu publicat în Journal of American Medical Association a evidențiat că purtarea unei căști scade cu 60% riscul de traumatism cranian, cu 53% riscul de contuzii și fracturi și cu 57% riscul de traumatisme severe.

Încă ceva: fiecare sport presupune o protecție specifică, ceea ce înseamnă că trebuie să îți iei o cască din categoria de echipament a sportului pe care îl practici.

Ai un curaj mai mari decât poți duce

Toți suntem puțin mai curajoși când vine vorba de ceva la care credem că ne pricepem. Fapt pentru care uneori încercăm mișcări noi, viteze mai mari și pericol mai mult. Și chiar și zone la fel de aglomerate ca peroanele stațiilor de metrou pe direcția Pipera la 8 dimineața.

Ca sfat, dacă ai un mare curaj, ar fi de preferat să ți-l etalezi după ce te-ai asigurat de 20 de ori că nu accidentezi pe cineva nevinovat.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*