Ziua Mondială a Mediului, aniversată pe 5 iunie. Marcarea acestei zile reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Ziua mondială a mediului înconjurător a fost stabilită de Adunarea Generală a ONU în 1972. Din acest an a început dezvoltarea politicii internaţionale în domeniul mediului și a fost organizată, sub auspiciile ONU, cea dintâi mare conferinţă privind problemele de mediu. Conferința a avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie, şi este cunoscută sub numele de Conferinţa de la Stockholm, conform un.org.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător. Totodată, rezoluția îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului.

La aceeași dată (15 decembrie 1972), Adunarea Generală a ONU a adoptat o altă rezoluţie, care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

UNEP este autoritatea globală de mediu la nivel mondial care stabileşte agenda globală de mediu şi promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU. Misiunea UNEP este să ofere o direcţie şi să încurajeze parteneriatul în îngrijirea mediului, informând şi dând posibilitatea naţiunilor şi popoarelor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii fără a o compromite pe cea a generaţiilor viitoare, potrivit unenvironment.org.

Fiecare Zi mondială a mediului înconjurător este organizată în jurul unei teme, recomandată de UNEP. Această temă pune accentul pe o preocupare deosebit de presantă în ceea ce priveşte mediul. Tema din 2018 – ”Beat Plastic Pollution” – pune accentul pe combaterea poluării cu materiale plastice.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*