Pentru iubitorii de munte, 11 decembrie este o zi deosebită. În 2003, Adunarea Generală a ONU a proclamat această dată drept „Ziua internațională a munților”, cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor dezvoltării regiunilor muntoase ale planetei.

„Ziua internațională a munților” a fost proclamată prin Rezoluția 57/245 și urmărește să încurajeze comunitatea internațională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanța dezvoltării durabile a zonei montane. Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului „Anului internațional al munților”, desfășurat în 2002. Inițiativa a condus la crearea de comitete naționale și alianțe, cu scopul declarat al creării unui parteneriat internațional pentru punerea în valoare a regiunilor montane, precum și pentru a răspunde provocărilor reprezentate de identificarea oportunităților care pot aduce beneficii atât comunităților din zonele înalte, cât și a celor din zonele joase, fără a degrada ecosistemele fragile din munți. Despre celebrarea acestei zile am mai scris și AICI.

Având în vedere multitudinea, frumusețea și resursele masivilor, „Ziua internațională a munților” beneficiază și de un simbol, format din trei triunghiuri echilaterale (reprezentând munții). În fiecare triunghi se află alte simboluri, după cum urmează: în primul triunghi este un romb de culoare albastră (reprezentând gheața și zăpada din vârful munților), în al doilea triunghi este un cerc portocaliu (reprezentând resursele care pot fi extrase din aceste forme de relief), iar în al treilea triunghi este un alt triunghi de culoare verde (reprezentând vegetația).

Munții și locuitorii lor

Totodată, ONU a atras atenția și asupra faptului că munții furnizează apă dulce, energie și hrană — resurse care vor deveni insuficiente în următoarele decenii. Mai mult, în zonele muntoase se înregistrează și o incidență ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în fața schimbărilor climatice, a defrișărilor, a degradării terenului și a dezastrelor naturale.

Statisticile arată că regiunile muntoase reprezintă aproximativ 26% din suprafața Terrei, iar aici își duce traiul circa 12% din populația globului, jumătate dintre locuitorii de la munte din țările în curs de dezvoltare fiind vulnerabili în fața nesiguranței hranei și confruntându-se cu sărăcie și izolare.

2015 și promovarea produselor de munte

În fiecare an, ONU propune și o temă în jurul căreia să aibă loc evenimente de informare sau promovare și dezvoltare de proiecte. În anii anteriori, temele propuse țineaud e fondul forestier, apele de munte sau agricultura din zona montană. Pentru anul 2015, tema propusă de ONU este „Promovarea produselor de munte pentru mijloacele de subzistență mai bune”.

În acest sens, și în România au avut loc sau vor avea, în zilele următoare, evenimente dedicate acestei zile. Unul dintre acestea s-a petrecut pe 8 decembrie în Bistrița. Este vorba de a XI-a „Conferinţă Naţională a Forumului Montan din România”. Tematica a fost „Parteneriatul Montan Internaţional (ONU) pentru anul 2015 – produsul montan, munţii şi schimbările climatice”, la dezbateri fiind invitați factori de decizie de la nivel guvernamental, oameni de ştiinţă, reprezentanţi ai mediului universitar, cercetători precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din ţară. Au fost susținute următoarele expuneri: „Munţii Carpaţi şi valorile lor. Produsul montan” (Dr. ec. Lazăr Latu – director general Agenţia Zonei Montane/MADR, membru  Consiliul Naţional al Muntelui); „Munţii şi efectele schimbărilor climatice” (prof. univ. dr. Ioan Jelev – Academia de ştiinţe Agricole şi Silvice, membru Consiliul Director al FMR); „Sistemul agro-silvo-pastoral şi schimbările climatice” (dr. ing. CS1 Teodor Maruşca – director general ICD Pajişti Braşov, membru CD al FMR); „Un exemplu de dezvoltare rurală montană durabilă integrată în judeţul Bistriţa-Năsăud” (Emil Iugan – director MIS Grup, vicepreşedinte al FMR); „Stâne moderne în Carpaţii României” (Federaţia Agricultorilor de Munte-Dorna, proiect româno-elveţian); „Valorificarea fructelor de pădure sălbatice” (ing. Ioan Agapi – director FAMD, vicepreşedinte al FMR, vicepreşedinte al „Euromontana”, proiect româno-norvegian); „Experimentul Ardan” (prof. ing. Petre Cătineanu, membru Consiliul Director al FMR); „Stimularea turismului rural montan prin formare vocaţională. Proiect INROTUR” (cercetător ştiinţific Andrei Coca); „Nevoia de «cultură montană» în societatea românească” (prof. univ. dr. Corneliu Bucur, membru CD al FMR şi al Consiliului Naţional al Muntelui), conform Timp Online. Cu ocazia acestei conferințe au fost înmânate o serie de distincții și a avut loc expoziția „Produsul montan”.      

De asemenea, un alt eveniment se desfășoară la Biblioteca „V.A Urechia”. Aici este expusă, până pe 15 decembrie, o colecție de fotografii intitulată „Muntele: drumeţie şi competiţie”, la care publicul are acces gratuit. Manifestare „se dorește a fi o ocazie de celebrare şi promovare a mediului montan ca oportunitate şi model de dezvoltare sustenabilă, de conştientizare a stării de pericol şi de mobilizare în apărarea a ceea ce mai este încă natura carpatină”, după cum precizează organizatorii, conform Adevărul.

Alte evenimente care vor avea loc la noi în țară și care pot fi legate, indirect, de „Ziua internațională a muntelui” sunt expoziția „Caucaz – impresiile unei călătorii cu aparatul foto” și evenimentul „Echipe românești în Trilogia Alpilor”.

Astfel, pe 12 decembrie, la Castelului Károlyi din Carei va avea loc prezentarea fotografului peisagist Simay Zsolt, intitulată „Caucaz – impresiile unei călătorii cu aparatul foto.” Simay Zsolt a participat în urmă cu câteva luni la o expediţie fotografică în Munţii Caucaz, în Georgia. Acesta va împărtăşi în cadrul evenimentului detalii atractive despre experienţa trăită în această călătorie, dar şi aspecte inedite în ce priveşte fotografiile realizate cu această ocazie. Intrarea este liberă. Prezentarea va avea loc în limba maghiară.

Evenimentul „Echipe românești în Trilogia Alpilor”, care va avea loc tot pe 12 decembrie, aduce împreună alpiniștii români care au urcat Eiger, Grandes Jorasses și Matterhorn, cu scopul de a promova valorile naționale.

„Oameni care au pus bazele alpinismului la noi în țară, oameni care au reușit ceea ce alții au visat și au pregătit, oameni care reprezintă viitorul acestui sport nobil la noi în țară, trei generații își vor strânge mâna la Bușteni. Maeștrii ai sportului, maeștrii emeriți, campionii României, antrenori, salvatori montani, alpiniști de carieră, vom sărbatori împreună”, a scris Zsolt Torok, unul dintre organizatorii evenimentului, pe Facebook.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*