Zimbrii din rezervaţia de la Vama Buzăului vor fi lăsaţi treptat în libertate în următorii ani, a declarat, miercuri, primarul localităţii, Tiberiu Chirilaş.

„Acest lucru se impune în primul rând, din cauză că sunt mulţi, 37, pe o suprafaţă de 11 hectare. S-au înmulţit foarte mult de la înfiinţarea Rezervaţiei, în anul 2008, când a fost un număr de 10 exemplare. Asta înseamnă că au fost bine îngrijiţi şi le place zona. Numărul mare ne forţează să-i pregătim pentru lăsarea în libertate, dar acest lucru va mai dura. În momentul de faţă am găsit soluţii în plan local pentru a extinde Rezervaţia ‘Valea Zimbrilor’ cu încă 80 de hectare. Vom încerca să rezolvăm această problemă în cadrul unui parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ), practic cu partenerii noştri din Asociaţia ‘Valea Zimbrilor’. Am încercat să găsim o soluţie mai ieftină pentru a realiza gardul împrejmuitor pentru cele 80 de hectare unde va urma să fie zona de semi-libertate a zimbrilor, înainte de libertatea deplină. Practic, aici va fi o zonă de pregătire a lor. Eu îmi doresc să fie liberi pentru că sunt animale sălbatice, dar sigur va mai dura ceva timp pentru că trebuie foarte multe aprobări, avize”, a spus Tiberiu Chirilaş pentru Agerpres.

Acesta a declarat că peste 14.000 de turiști au vizitat Vama Buzăului şi rezervaţia de zimbri, o cifră la care nici nu se gândea în urmă cu nouă ani, atunci când s-a înfiinţat rezervaţia „Valea Zimbrilor”.

„Pentru mine este o cifră mulţumitoare, pentru că asta îmi spune că într-adevăr această rezervaţie şi-a atins scopul. Îmi doresc din tot sufletul ca Vama Buzăului, dintr-o localitate aproape necunoscută de turişti, dar aflată într-o zonă extraordinară, cu nişte privelişti uluitoare să fie pusă în valoare, să fie păstrată aşa cum este, să avem un altfel de turism, nu ca în zona Bran-Moieciu-Fundata, o zonă extrem de aglomerată, din toate punctele de vedere.Chiar îmi doresc altceva, un turism de linişte, de relaxare, unde turiştii dornici de linişte, de drumeţii să poată petrece cum se cuvine şi să revină cu drag”, a spus Tiberiu Chirilaş.

El a adăugat că doreşte ca prin accesarea de fonduri europene să pună la dispoziţia turiştilor câteva dintre gospodăriile localităţii pentru practicarea agroturismului. Strategia de dezvoltare a zonei pentru perioada 2016-2020, care a fost dezbătută public spre finalul anului 2015, are în vedere şi o dezvoltare prin ecoturism a zonei, potrivit sursei citate.

„La toate târgurile de turism la care Vama Buzăului a participat şi va mai participa, standul comunei este foarte vizitat. Lumea se interesează, chiar şi agenţiile de turism, însă zona mai are nevoie de dezvoltare. În afară de Rezervaţia ‘Valea Zimbrilor’, la aproximativ trei km de aceasta se află Cascada Urlătoarea, aflată în inima Munţilor Ciucaş. De asemenea, există mai multe trasee turistice spre Muntele Ciucaş, care ar merita văzute. Dorim să promovăm produsele tradiţionale ale zonei şi, în special tot ceea ce se face din lapte.Vom avea începând din luna mai, timp de şase luni, un târg al brânzei la Vama Buzăului, un proiect pe care doresc să-l duc la bun sfârşit. Multe amănunte nu vă pot da, calendarul târgului este în lucru, dar vă pot spune că la fiecare sfârşit de lună a acestui sezon pastoral va exista târgul de brânzeturi”, a mai spus primarul de la Vama Buzăului.

Citește și: TOP. 10 munți care se află în Patrimoniul UNESCO

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*