Vremea asta ciudată nu ne dă pace, însă ploile sporadice din ultimele zile nu trebuie să ne strice planurile de weekend. Cu toate acestea, există șanse foarte mari să plouă la munte în această perioadă și să te prindă ploaia pe traseu. Iar de frig, nici nu mai vorbim.

Ne-am hotărât, astfel, să ne amintimde câteva lucruri de care ar trebui să ținem cont atunci când vrem să drumețim pe vremea aia „câinoasă”.

Cum te îmbraci

Regulile „vestimentare” pentru vremea ploioasă ar trebui să fie, în general, aceleași cu cele pentru sezonul de iarnă. Practic, regula celor trei straturi, despre care am scris AICI, este sfântă. Evită bumbacul (din acest motiv) și îmbracă-te astfel:

În plus, nu pleca niciodată în drumeție fără bocanci impermeabili, mai ales dacă prognoza meteo îți spune că vremea ar putea fi capricioasă.

Nu uita nici două sau trei perechi de șosete „de rezervă”.

Renunță la mitul conform căruia tot ce ai trebuie să rămână uscat. Însă, chiar dacă ești ud, nu trebuie să-ți fie frig, așa că alege haine din materiale sintetice, care se usucă foarte rapid și păstrează căldura în interior, la contactul cu pielea.

Cum protejezi rucsacul

Dacă rucsacul tău nu este impermeabil în totalitate, vei avea nevoie de o husă de protecție. Unele rucsacuri sunt livrate la pachet cu o astfel de husă, depozitată, de cele mai multe ori, într-un compartiment special, la fundul rucsacului.

Dacă nu deții o astfel de husă, o poți cumpăra separat sau o poți improviza dintr-un sac mare de gunoi. Acoperă și partea de jos a rucsacului, pentru situațiile în care îl așezi pe pământul ud.

Împachetează toate obiectele care s-ar putea uda în saci de gunoi

În special hainele, chiar și atunci când ai la dispoziție un rucsac impermeabil.

Foarte important: cortul!

Cu un cort bun pentru plajele din Vadu sau din Vama Veche nu ai ce face pe munte nici măcar atunci când vremea pare stabilă. Pentru munte, ai nevoie de un cort impermeabil, ușor, rezistent, așa cum sunt aceste corturi de drumeție, iar acest lucru devine obligatoriu dacă vrei să campezi în natură pe o vreme capricioasă ca cea din ultimele zile.

Unde și cum desfaci cortul când plouă:

  • Instalează cortul cât mai repede cu putință;
  • Întinde pânza cortului,  în special pânza exterioară, cât mai mult posibil;
  • Păstrează cât mai uscat interiorul cortului. Descalță-te în „separeul” din fața intrării, dacă ai un cort cu vestibul, așa cum ți-am recomanda să-ți cumperi. Toate articolele vestimentare ude ar trebui, de asemenea, să fie depozitate acolo;
  • Asigură-te că interiorul cortului este ventilat corespunzător, chiar și pe timp de ploaie. În caz contrar, condensul te va face să crezi că a început să-ți plouă în cort și-ți va uda lucrurile din interior;
  • Un sac de dormit cu strat izolator sintetic ți-ar putea fi de mare folos în astfel de situații;
  • Nu găti niciodată în interiorul cortului și nici în apropierea lui! Evită, oricum, să gătești în zonele frecventate de urși și împachetează foarte bine mâncarea în două-trei pungi, pentru a nu atrage urșii cu mirosul „merindelor”.

Alte sfaturi:

Recunoaște semnele hipotermiei

Dacă temperatura corpului tău ajunge la 35 de grade, ai probleme serioase. În plus, simptomele precum tulburările de vorbire, judecata defectuoasă, frisoanele și învinețirea pielii sunt semne clare de hipotermie. În mod ideal, o persoană care se confruntă cu hipotermie ar trebui transportată la spital, însă, dacă acest lucru nu este posibil, persoana respectivă sau o altă persoană care o însoțește ar putea suna la Salvamont pentru a primi câteva sfaturi utile pentru o astfel de situație. În orice caz, cea mai bună măsură care poate fi luată pe moment este schimbarea hainelor ude cu altele uscate și învelirea persoanei afectate de hipotermie cu pături sau cu sacul de dormit. Acesta este și motivul pentru care tot mai mulți montaniarzi cumpără astfel de saci de dormit de foarte bună calitate, foarte utili pe timp de vară, dar și iarna, unde oferă protecție până la limita temperaturii extreme de -38 de grade Celsius.

Strânge lemne și ferește-le de ploaie

Dacă ai campat înainte sa înceapă ploaia, strânge repede câteva lemne de foc și așază-le într-un loc unde să fie ferite de ploaie. Aceasta nu va dura o veșnicie, însă va lăsa lemnele ude, fapt ce va face aproape imposibilă aprinderea focului în perioada imediat următoare.

Adăpostește-te de fulgere

Pe munte, șansele de a găsi un adăpost 100% sigur sunt destul de limitate. Cu toate acestea, există câteva situații în care poți reduce considerabil posibilitatea de a fi lovit de trăsnet. În primul rând, coboară de pe vârfurile montane sau pe crestele expuse. Evită arborii înalți sau izolați. Evită surplombele sau locurile aflate sub stânci verticale, deși acestea ar putea să ți se pară cea mai bună soluție. Dacă, totuși, nu găsești un adăpost în timp util, așază-te, acolo unde poți, în poziția ghemuit, cu picioarele și mâinile cât mai apropiate. Dacă sunteți mai mulți drumeți, încercați să vă așezați în poziția ghemuit cât mai departe unii de alții (cel puțin 15 metri), pentru a evita „lovirea în lanț”.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*