Dacă ești un drumeț pasionat de munte doar pe vreme frumoasă și fără zăpadă pe poteci, ar fi cazul să te pregătești, ușor-ușor, de noul sezon de hiking. Iar dacă te afli în căutarea aunui rucsac de munte care să nu-ți mai dea bătăi de cap și dureri de spate, sfaturile de mai jos ți-ar putea fi de folos:

  1. Dimensiunea rucsacului

Înainte de a cumpăra un rucsac, măsoară lungimea spatelui (de la baza gâtului până la șale) și cumpără un rucsac care respectă această dimensiune. Atenție! Dacă rucsacul se odihnește bine pe șolduri, însă există spațiu între partea de sus a bretelelor și umerii tăi, rucsacul ar putea fi prea înalt. Dacă porți întreaga greutate pe umeri, rucsacul ar putea fi prea scurt.

2. Centura de șold

O greșeală frecvent întâlnită este cumpărarea unui rucsac de munte a cărei centură de șold este prea mică sau prea mare pentru corpul celui care-l va purta.

Dacă nu poți strânge suficient de mult centura și alunecă sub șolduri, centura ar putea fi prea lungă. Dacă centura se sprijină pe partea inferioară a spatelui și nu pe părțile laterale ale șoldurilor, ar putea fi prea scurtă. De asemenea, ar putea fi prea scurtă și dacă lași mâinile în jos, iar buzunarele centurii se află în spatele brațelor tale.

Totodată, centura nu trebuie să provoace dureri de spate. Ca să testezi cât ce confortabilă și de utilă este centura, slăbește complet bretelele rucsacului și află dacă întreaga încărcătură se odihnește pe șolduri.

3. Bretelele de la umeri

Umerii nu trebuie să fie suprasolicitați atunci când mergi pe munte. Dacă simți o presiune constantă pe umeri, atunci fie rucsacul este prea mic, fie cari o greutate prea mare pentru tine. Bretelele nu trebuie să te jeneze nici la gât. Dacă se întâmplă asta, slăbește cureaua de la piept. Apropo…

4. Cureaua de la piept

Cureaua de la piept este foarte importantă pentru a ajusta presiunea pe care o simți asupra umerilor. Dacă breteaua de piept te jenează la gât, încearcă să o cobori, iar dacă problema persistă, ai putea avea nevoie de un rucsac mai lat. Pe de altă parte, ai putea avea nevoie de un rucsac mai îngurst dacă strângerea curelei nu te ajută săporți greutatea pe umeri, iar rucsacul se lasă pe spate.

Nu te descuraja!

Unele modele de rucsacuri ar putea să nu ți se potrivească niciodată, deoarece ești fie foarte înalt, fie foarte lat în umeri, în timp ce altele ți se potrivesc din prima. Din păcate, „retușurile” sunt imposibile în cazul rucsacurilor, însă unele modele, cum ar fi unele dintre aceste rucsacuri de munte vin la pachet cu o centură de șold reglabilă sau chiar cu posibilitatea de a regla lungimea rucsacului în funcție de înălțimea ta.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*