Ne aflăm în plin sezon de schi și snowboarding, însă există iubitori de munte care încă nu s-au aventurat pe pârtie în această iarnă. Mai mult decât atât, cunoaștem și persoane care merg toată vara pe munte, aproape în fiecare weekend, dar n-au schiat niciodată și nici cu placa nu s-au dat până acum.

Iar una dintre aceste persoane ne-a întrebat, zilele trecute: „N-am fost niciodată pe pârtie și vreau să-ncerc și eu să mă dau cu placa. Ce-mi trebuie? Echipamentul de munte e suficient? Am nevoie de pantaloni speciali, de vreo jachetă ‘șmecheră’? Cască???”.

Așa că am scris câteva rânduri despre lucrurile de care ai nevoie dacă vrei să te dai cu placa și nu ai devenit, deja, un veteran al pârtiilor. Pare o listă utilă.

1.Echipament de schi sau snowboarding

Pantaloni

Începătorii pe care nu a avut cine să-i sfătuiască s-au dus deseori pe pârtie în blugi. Noi te afătuim, însă, să cumperi o pereche de pantaloni de schi/snowboarding. Dacă sunt de calitate, pantalonii sunt impermeabili, însă permit, în același timp, pielii să respire și scot transpirația la exterior. Confortul este deplin pe tot parcursul zilei.

Geacă

O geacă numai bună de luat pe pârtie este compusă din mai multe straturi, cu o căptușală ce ține de cald și o membrană impermeabilă și cu proprietăți de windstopper.

Înainte de a cumpăra o astfel de geacă, uită-te pe etichetă, unde vei găsi mai multe valori. O haină bună va avea izolație de aproximativ 80g/m2 în zona corpului și de 60g/m2 în zona mâinilor. Fii atent și la valorile care se referă ia impermeabilitate și respirabilitate.

O geacă relativ ieftină trebuie să aibă măcar 5.000 mm impermeabilitate și un strat de aerisire cu valoarea 4.000/m2/24h. Dacă vrei o geacă pentru condiții mai dificile, dublează valorile, iar dacă ai un buget generos, poți avea în vedere o valoare chiar de 20.000. Totodată, o geacă de schi/snowboarding este dotată cu cât mai multe buzunare, interioare și exterioare, însă cel mai important este cel pentru schi-pass, care se află, de obicei, pe mâna stângă.

Unde le găsești?

În toate magazinele cu produse pentru sporturile de iarnă, dar și în magazinele online. Spre exemplu, am găsit, într-un astfel de magazin online, reduceri de până la 45% – vezi produsele!

Important!

Principala diferență dintre o geacă de schi și una de snowboard ține de dimensiuni. Geaca de snowboard este mai largă și tinde să fie lungă decât cealaltă. Lungimea în plus te ajută să nu simți frigul atunci când te așezi pe jos, cu placa în picioare.

Pentru început, poți purta aceleași haine când schiezi sau când te dai cu placa. Ulterior, însă, dacă vei deveni un snowboarder experimentat, vei tinde să achiziționezi îmbrăcăminte spăecial creată pentru aceast sport montan.

Boots și placa de snowboarding

Dacă vrei să deții echipamentul complet, vei avea nevoie, evident, și de propriii tăi boots și de placa de snowboard. Alegerea ta depinde foarte mult de tipul de pârtie pe care te vei da, de stilul tău și de nivelul tău de experiență. Dacă vrei să vezi cum arată noile modele de plăci, precum și la ce produse găsești reduceri de până la 30%, aruncă un ochi la aceste plăci de snowboard.

Cască

Casca îți protejează capul și nu toate centrele de închiriere îți pot oferi o astfel de piesă de echipament. În plus, ești începător, deci stabilitatea ta pe placă este redusă. Am militat întotdeauna pentru precauție, așa că îți recomandăm să alegi cu atenție o cască de protecție, mai ales dacă știi că vei dori să practici acest sport începând din acest sezon.

Ochelari

Ochii noștri suferă destul de tare de la lumina intensă care se reflectă în particulele de apă înghețată. De aceea, ochelarii sunt esențiali în drumețiile la munte, mai ales pentru persoanele cu fotosensibilitate. Pentru protecție deosebită, recomandăm ochelarii de schi/snowboarding, care protejează și mai bine ochii, inclusiv de aerul rece.

2. Cum te îmbraci

Pe munte, hainele trebuie purtate în trei straturi: stratul de baz, stratul intermediar și stratul exterior. Despre acest aspect am scris pe eMunte.ro de nenunărate ori.

Pe scurt, stratul de bază vine direct pe piele și trebuie să ajute la reglarea temperaturii. Prin urmare, este nevoie ca stratul de bază să elimine cu ușurință transpirația și nu (nu!) trebuie să fie din bumbac.

Peste stratul de bază urmează stratul cel intermediar, care menține căldura la nivelul corpului. Poate fi un pullover de lână sau un polar, care este mai ieftin și mult mai ușor de întreținut.

Urmează, în sfârșit, și stratiul exterior, adică o geacă impermeabilă și cu proprietăți anti-vânt, despre care am scris mai sus.

3. Important! (din nou)

Alegerea hainelor trebuie să fie făcută în funcție de temperaturile pe care crezi că le vei întâmpina. Spre exemplu, poți calcula temperaturile cam așa: la 0° C: strat de bază+ tricou + geacă; la -5° C: strat de bază + pulover/polar + geacă; la -10°C: strat de bază + tricou + pulover/polar + geacă.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*