Vrei să ai mereu haine uscate pe munte? Am explicat de ce ar trebui să porți pe munte haine care se usucă foarte repede, chiar și în drumețiile de o singură zi, așa că ne rămâne să aflăm în cât timp se usucă diferitele tipuri de materiale.

Mai ales pe vremea asta, astfel de informații ar putea fi utile în special montaniarzilor începători care își cumpără, pas cu pas, diferite piese de echipament pentru drumeții.

Prin urmare,

Poliesterul

Poliesterul este cel mai utilizat material pentru echipamentul sport, deoarece absoarbe umezeala în proporție de 0,4% din greutatea sa și se usucă foarte rapid. Fibrele de poliester sunt și rezistente, fapt ce permite fabricarea unor elemente vestimentare foarte subțiri.

Găsești aici câteva exemple de polare fabricate în special din poliester.

Poliesterul are, însă, și dezavantajele sale: riști să miroși destul de urât după o drumeție extenuantă de o zi sau două, iar respirabilitatea lasă de dorit (depinde, însă, de densitatea materialului).

Lâna Merino

Despre lâna Merino am scris AICI. Aceasta absoarbe umezeala în proporție de 33% din greutatea sa, însă oferă confort termic chiar și atunci când este udă. Fibra este formată dintr-o cuticulă (stratul superior), care este hidrofobă (respinge apa) și de un nucleu, un fel de strat interior de-a lungul fibrei, care este hidrofil (absoarbe apa), însă nu vei simți acea umezeală în contact cu pielea, deoarece este transferată către stratul interior al fibrei, iar pielea rămâne uscată. Prin urmare, deși se usucă mai greu decât poliesterul, confortul termic este sporit.

Găsești aici câteva exemple de îmbrăcăminte de corp din lână Merino.

Lâna Merino are, însă, și dezavantaje, precum rezistența mai mică decât a hainelor din poliester. Acesta este și motivul pentru care vei găsi deseori în magazine elemente vestimentare fabricare dintr-o combinație de lână Merino și poliester, fapt ce oferă o rezistență mai mare și o rapiditate mai mare de uscare.

Nylonul

La fel ca poliesterul, nylonul este un material hidrofobic, este mai rezistent, însă oferă și mai puțin control asupra respirabilității și mirosurilor neplăcute. Nylonul este folosit, de obicei, pentru confecționarea pantalonilor, însă în combinație cu lâna Merino, poliesterul sau spandexul.

Bumbacul

Ai auzit, probabil, de zicala conform căreia „bumbacul ucide”. Nu te ocide ca în filmele de groază după ce te aleargă printre copaci, însă absoarbe foarte multă umezeală și durează o veșnicie până se usucă. În timpul unei drumeții mai lungi și la temperaturi scăzute, riscul apariției hipotermiei este real.

Citește și: Rucsac cu sistem de hidratare vs sticlă cu apă. Cine câștigă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*