Asociația Tășuleasa Social din Bistrița a lansat, zilele trecute, două documentare, care prezintă povestea traseului Via Maria Theresia, din Munții Călimani. Imaginile uimitoare din peliculă au fost surprinse cu ajutorul unei drone.

Traseul Via Maria Theresia face legătura între Transilvania și Bucovina și a fost amenajat anul trecut de voluntarii Asociației Tășuleasa Social. Traseul a reprezentat inițial un drum construit sub comanda reginei Maria Theresia, de unde provine și denumirea sa. Via Maria Theresia a fost inaugurat în luna august 2014, printr-un maraton.

Acum traseul este subiect pentru două scurt-metraje: „Redescoperirea” și „Competiția”. Primul dintre ele se concentrează pe surprinderea peisajelor spectaculoase ale traseului, iar cel de-al doilea pe maratonul de inaugurare.

Regizorul documentarelor, Andrei Dăscălescu, a decis să realizeze aceste scurte pelicule după ce a rămas profund impresionat de frumusețea locurilor, dar și după ce voluntarii de la Asociația Tășuleasa Social l-au „adoptat”, potrivit Bistrițeanul.

Ce putem vedea în documentare

Peisajele montane spectaculoase ale munților Călimani au fost surprinse cu o dronă, care din păcate, a filmat și lucruri mai puțin plăcute. Defrișările din aceste zone protejate au lăsat un gust amar.

În documentarul „Redescoperirea”, care se găsește online din 16 iunie, apare și Alin Ulhmann Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social, care mărturisește că traseul Via Maria Theresia este cea mai spectaculoasă zonă montană din întreaga țară. În plus, el susține că parcurgerea traseului este o bună modalitate de a observa starea în care se află zona și cât s-a tăiat.

Unul dintre documentare mai suprinde și imagini cu peste 250 de voluntari care au contribuit la amenajarea traseului. Aceștia au transportat în spate peste 450 de stâlpi a câte 15 kilograme, pe o distanță de câțiva kilometri buni.

Mai jos aveți documentarul „Redescoperirea”:

Citește și: Pedepse divine și inscripții de mii de ani. Legendele Munților Călimani

Citește și: „Scoala de mers pe munte”, un nou proiect montan

Citește și: Misterele din Munții Făgăraș: Templul Energiei veșnice și Piramidele dacilor

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*