Încă din antichitate, odată cu legenda lui Icar și Dedal, oamenii au visat că într-o bună zi o reușească să zboare precum păsările. În tot acest timp au fost inventate avioanele, elicopterele, parașutele, dar niciuna dintre aceste invenții nu permitea să trăiești la intensitate maximă bucuria zborului. Astfel, a apărut wingsuit-ul sau ”costumul cu aripi”.

Wingsuit este un costum special conceput pentru a pluti, cu ajutorul unei membrane groase, situată între membre și corp. El facilitează reducerea vitezei în timpul căderii și îl ajută pe purtător să controleze traiectoria deplasării. Practicanții preferă de cele mai multe ori să ”zboare” printre munți. Primul Wingsuit BASE Flying din România a fost realizat în 2013, în munții Bucegi, de echipa Viteză și Adrenalină.

Un scurt istoric

Cu toate că primul experiment în care un om a încercat să zboare cu un costum a avut loc pe 4 februarie 1912, în Franța, se consideră că începuturile Wingsuit Flying-ului au avut loc în anul 1930. Rex Finney, un adolescent din Los Angeles și-a fabricat un costum din pânză, mătase, lemn și oase de balenă. Costumele de zbor care au oferit cea mai mare siguranță au fost create în anul 1999 de către finlandezul Jari Kuosma și croatul Robert Pecnik.

Wingsuit Flying, un sport periculos

Zborul cu un costum cu aripi este periculos chiar și pentru cei experimentați. În primul rând, riscurile cu care se confruntă practicanții acestui sport încep încă din săritura de avion.

”Desprinderea de avion trebuie făcută cu mare atenție, iar membrana costumului trebuie ținută strânsă, pentru a nu avea un efect inițial de ridicare, ceea ce ar putea duce la lovirea de avion”, potrivit Agerpres.

Totodată, în timpul zborului, brațele și picioarele trebuie deschise în paralel, pentru controlarea plutirii și pentru evitarea unei răsuciri.

Din cauza acestor riscuri, Asociația Americană a Parașutiștilor au instituit o regulă pentru cei care doresc să practice Wingsuit Flying. Aceștia sunt obligați să dovedească faptul că au realizat 200 de salturi cu parașuta în ultimele 18 luni, dar să practice și un curs special, coordonat de un instructor.

Recordul mondial, deținut de un japonez

Unul dintre cei mai cunoscuți practicanți ai Wingsuit Flying-ului este japonezul Shin Ito, care a stabilit două recorduri mondiale, pentru cea mai mare distanță orizontală zburată cu un wingsuit, de 26,9 kilometri și pentru cea mai mare distanță absolută zburată într-un wingsuit, adică 28,7 kilometri.

The Perfect Flight

Postul de televiziune Epic TV a realizat o emisiune special dedicată Wingsuit Flying-ului, „The Perfect Flight”. Trei performeri ai acestui sport, Espen Fadnes, Jokke Sommer și Ludo Woerth au realizat în 2013 o serie de sărituri pentru publicul larg. Puteți viziona mai jos una dintre cele mai grele sărituri, realizată în Alpii Elvețieni, care nu a ajuns să fie difuzată, după cum declară Jokke Sommer.

 

Citește și: VIDEO: Câinele care a zburat cu wingsuit. Cum a intrat Whisper în istorie

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*