O avalanșă puternică a îngropat în zăpadă un australian, aflat la schi în resortul Les Crosets din Elveția. Norocul său a fost că a reușit să semnalizeze cu ajutorul unui băț de schi unde se află, iar cei doi prieteni care îi însoțeau au reușit să-l scoată la suprafață.

Cei trei australieni au mers în vacanță în Les Crosets și au decis să schieze într-o zonă unde nu se mai făcuse acest lucru recent. Nu au fost preocupați de ce nu erau urme de schi acolo, ci au ales să se bucure de stratul de zăpadă care părea promițător. Însă aventura avea să ia o întorsătură primejdioasă.

Coșmarul unui dintre schiori, James Mort, a început odată cu declanșarea unei avalanșe. Într-o fracțiune de secundă, australianul a ajuns sub o masa imensă de zăpadă. „Ok, m-am gândit, ești mort”, a fost primul gând care i-a trecut prin minte lui James în acele momente .

Atunci când prietenii săi au realizat că nu îl mai văd, au început să îl strige. De sub stratul foarte gros de zăpadă, James a ridicat unul dintre bățele de schi și i-a ”anunțat” pe prietenii săi unde se află, iar aceștia au început rapid să sape cu o lopată în jurul lui. După câteva minute bune, au reușit să îi găsească vârful căștii și au dat la o parte suficientă zăpadă cât să îi dezgroape fața și să poată respira.

„Ultimul lucru pe care am reușit să-l fac înainte să fiu complet îngropat în zăpadă a fost să ajung cât de sus puteam, deasupra zăpezii, cu mâna stângă și cu bățul de schi”, își amintește James.

Sfaturi de la cel pățit

Ofițerii de patrulare de schi din Elveția au ajuns la fața locului în scurt timp. Cu toate acestea, a fost nevoie de o oră pentru a-l dezgropa pe James cu totul din zăpadă, potrivit smh.com.au.

După această experiență nefericită, James se consideră un om norocos că a scăpat cu viață și le oferă schiorilor câteva sfaturi.

„Întotdeauna purtați la voi un aparat de emisie-recepție și o lopată (…) Vorbiți cu autoritățile locale și cu patrulele de schi că plănuiți să plecați pe pârtii și urmați un curs de prudență în caz de avalanșă. S-ar putea să salveze o viață!”, a explicat australianul.

Momentul în care avalanșa i-a suprins pe cei trei prieteni a fost suprins pe o cameră video, poziționată pe casca unuia dintre australieni:

Citește și: Risc de avalanșă: Echipamente care te pot salva de la moarte

Citește și: VIDEO. Snowboarder surprins de avalanșă în munții Parâng. Ce a declarat sportivul

Citește și: VIDEO. 31 mai 1970: Cea mai mare avalanșă montană a tuturor timpurilor

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*