Ce-ai zice dacă, în vârf de munte, în loc de un peisaj superb, ai admira o groapă de gunoi? Nu e o glumă proastă, ci un proiect al Consiliul Judeţean Suceava, care vrea să depoziteze, în Pasul Mestecăniș din masivul Giumalău, peste 350.000 de tone de deșeuri.

Muntele săpat, zona defrişată şi movilele de pământ excavat de pe marginea drumului european 576 au transformat spectaculosul Pas Mestecăniş într-un peisaj dezolant. În vârful muntelui este o groapă imensă, iar pe pajiștile din jur sunt miile de metri cubi de pământ excavați, după cum arată o filmare aeriană a svnews.ro.

Groapa de gunoi va aduna toate deşeurile menajere colectate din localităţile montane ale judeţului Suceava, printre care Ciocăneşti, Cîrlibaba, Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Panaci, Crucea, Şaru Dornei, Dorna Arini, Broşteni, Câmpulung Moldovenesc, Izvoarele Sucevei, Breaza, Moldova Suliţa, Sadova, Fundu Moldovei, Pojorîta, Iacobeni,  Ostra, Stulpicani, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei şi Frumosu.

Dezastrul ecologic, finanțat cu fonduri europene

Paradoxal, construirea gropii de gunoi în Pasul Mestecăniş este finanţată cu fonduri europene, printr-un proiect al cărui principal obiectiv vizează „îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a mediului“. Astfel, pe lângă groapa de gunoi, în Pasul Mestecăniş va fi construită și o uzină pentru procesarea deşeurilor.

Mai mult, șeful Consiliului Județean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, spune că proiectul este gândit bine și că depozitul de gunoaie nu va mai fi vizibil după finalizarea lucrărilor.

„Se vede urât din cauza organizării de şantier. Sunt camioane, sunt basculante, sunt utilaje care nu cadrează bine cu acea zonă. Dar noi construim un sistem modern, cu o soluţie ecologică, prietenoasă cu mediul şi care nu va afecta, când investiţia va fi finalizată, peisajul de acolo”, a explicat Nechifor.

Dezastrul ecologic  de la 1.096 de metri are ca termen de finalizare a lucrărilor luna curentă. Groapa de gunoi va ocupa 5,75 de hectare și, conform proiectului, va funcționa până în anul 2037.

 

   Citește și: Voluntariatul, recunoscut ca experiență profesională

 

   Citește și: Cum poți raporta tăierile ilegale de păduri

 

62c   Citește și: Heliport și terasă suspendată: Guvernul norvegian vrea să investească în Crucea Caraiman

 

Comments

comments

2 Responses

  1. Viorel

    Cum dracu sa faci groapa de gunoi acolo sus, sacrificand o bucata de padure? Aia sunt cretini!!!
    E plina tara de astfel de cretini. Zilele trecute am fost la plimbare la padure la noi in zona. Pe niste terenuri retrocedate s-au facut acolo vile, care mai de care mai scumpe. Si cretinii de proprietari arunca gunoaiele undeva in padurea de alaturi. Atata ii duce mintea.

    Răspunde
  2. linus

    Cu putin noroc vin ursii la sursa gunoiului. Ala se joaca pe smart si habar n-are ce cina se pregateste.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*