VIDEO. Fenomen unic: Piramida holografică din Ceahlău

Piramida holografică din Masivul Ceahlău apare în fiecare an, după data de 6 august și se manifestă de-a lungul întregii luni. Deși pare un fenomen inexplicabil, misterul a fost clarificat de fotograful Mihai Marin, din Neamț.

Mihai Marin se preocupă de umbra piramidală încă din anul 2003 și a devenit pasionat de această manifestare a naturii. El susține că piramida holografică apare când răsare soarele și poate fi observată de pe vârful Toaca. Fenomenul durează în jur de o oră și se face nevăzut odată cu ridicarea soarelui pe cer. Umbra se distinge cel mai bine în a 49-a dimineață, înainte și după solstițiul de vară.

„Este vorba de o suprapunere a minimum 4 umbre, date de formaţiunile reliefului zonei. În jurul datei de 6 august dimineaţa, vârful Toaca, ce are forma de piramidă regulată cu baza pătrat, sub radiaţia soarelui dinspre est formează umbra unui triunghi isoscel, ca în oricare dimineaţă senină din an”, a explicat fotograful.

Mihai Marin a adăugat că masivul Piatra Craiului este mai mic și situat mai jos, iar din acest motiv se formează altă umbră prelungă. La fel se întâmplă și cu masivul Vulcan. Rezultatul este următorul: „peste toate se suprapune lumina ce trece prin șaua muntelui Lespezi”.

Pentru ca vizitatorii Munților Ceahlău să admire umbra tridimensională, trebuie îndeplinite o serie de condiții. Pentru început, este necesar ca între soare și munte să nu fie nori, în așa fel încât lumina să permită formarea de umbre. De asemenea, efectul de corp distinct este dat de fluorescența oxigenului sub acțiunea razelor ultraviolete, iar curcubeele din vârful piramidei apar datorită particulelor fine de ceață sau aerosoli, prin procesul de difracție a luminii, conform adevarul.ro.

„În vârful umbrei vârfului Toaca uneori apare şi umbra persoanei ce priveşte, ce pare învăluită în halouri multicolore. Aceasta se poate vedea şi în alte zile ale anului”, a susținut fotograful.

Mai jos aveți un videoclip cu fenomenul piramidei holografice din Ceahlău:

Citește și: Cabana Dochia, pierdută de salvamontiști

Citește și: Piatra dracului din Ceahlău: Un pariu între diavol și Dumnezeu

Citește și: Trasee Munții Ceahlău

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*