Cum ar fi dacă 2.000 de metri cubi de rocă s-ar desprinde de versant și ar lua-o la vale, spre satul de la poalele muntelui? Răspunsul la această întrebare a fost da de un geolog, care pe 19 octombrie a filmat prăbușirea unei părți din vârful Mel de la Niva, din Alpii Elvețieni.

Zona Evolene, din cantonul Valais, Elveția, era în atenția geologilor încă din 2013, când versanții din apropiere de Mel de la Niva începuseră să se desprindă și să se miște, amenințând cu prăbușirea. Oamenii de știință au anunțat autoritățile locale cu privire la pericolul pe care l-ar putea reprezinta stâncile dacă ar ajunge la vale. Pe 18 octombrie, când rocile păreau aș fi terminat lunga statornicie la înălțime, satul de 1.800 de locuitori a fost evacuat. Iar luni dimineața, la ora 9:30, marea așteptare a luat sfârșit: 2.000 de metri cubi de rocă au luat-o la vale, răvășind tot în cale. Din fericire, rocile nu au ajuns până în Evolene.

Întâmplarea a fost filmată de un geolog, iar momentele impresionante au fost postate pe canalul de Youtube al publicației „Le Nouvelliste”, în octombrie 2015. Până în prezent, filmulețul a fost vizualizat de peste un milion de ori.

Iată prăbușirea din Evolene:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*