Mai mulți cercetători din Harghita și Brașov au conceput un adăpost modular sub formă de semisferă, cu o capacitate de zece locuri, destinat sălvării persoanelor aflate în pericol pe munte.

Adăpostul este semnalizat exterior cu balize solare și a fost prezentat cu succes la Târgul Internațional ”Indagra”, unde mai mulți participanți din România, Franța, Anglia și Canada s-au înscris pe listele de așteptare pentru achiziționarea construcțiilor, conform Mediafax.

Ideea realizării adăposturilor a apărut în vara anului 2007, când mai mulți cercetași din județul Harghita au urcat pe munții Făgăraș pentru a reface refugiul montan Berevoescu. Deoarece nu au fost ajutați cu un elicopter pentru transportarea materialelor necesare, unul dintre cercetași s=a gândit la un refugiu pe care să îl poată duce pe munte, fără să mai depindă de un elicopter.

Studii ample

Ulterior, grupul de entuziaști a început căutările. Tinerii au discutat cu echipele salvamont, au colaborat cu profesori universitari pentru a realiza studii matematice și de rezistență a materialelor și au creat macheta primului model de adăpost eco-modular, pe care au înregistrat-o la OSIM în 2010.

Autorii modelului au fost profesorul de matematică Vasile Grecu și Sorin Andrei Bota, care era student și cercetaș la Centrul ”Orion” din Miercurea Ciuc.

Cercetare finanțată din fonduri europene

Continuarea cercetărilor a fost posibilă cu fonduri europene, în valoare de 700.000 de euro. În echipă au fost cooptați mai mulți specialiști în rezistența materialelor și în tehnologie, dar și foarte mulți voluntari.

„A fost o muncă în colectiv, o echipă care funcţionează pe baza complementarităţii competenţelor, fiecare a venit cu ceea ce a ştiut mai bine în domeniul său şi în felul acesta am ajuns împreună la o concluzie şi am acţionat pe principiul «ai reuşit, continuă, n-ai reuşit, continuă!»”, a afirmat directorul Centrului de Tehnologii şi Inventică al Universităţii Transilvania, cercetătorul Ioan Ţoţu, conform sursei citate.

Echipa de cercetare a folosit ca model domul geodezic, inventat de arhitectul american Richard Buckminster Fuller în 1949, care era, însă, construit din structuri foarte grele, prinse în fundație de beton și cu pereți de susținere și grinzi interioare. După aproape doi ani, echipa a reuşit să idenifice modelul optim.

„Au mai multe avantaje. Sunt foarte rezistente la vant, nu pot fi spulberate, pentru ca vantul le indeasa spre pamant – forma sferica este cea mai potrivita pentru a rezista la presiunea vantului, din orice directie ar veni, efortul si rezistenta fiind egale pe toate directiile, sunt foarte spatioase, vara tin racoare, iarna tin cald si salveaza vieti, asta este cel mai important. Mai mult, sfera este suprafata minima care inchide un volum maxim, deci cu cheltuieli minime pentru o suprafata data, noi asiguram un volum maxim de protectie a persoanelor”, a afirmat cercetatorul Dinu Covaciu, de la Universitatea Transilvania, conform turism.bzi.ro.

Foarte ușor de transportat

Noua construcție poate fi cărată bucată cu bucată de către voluntari. Adăpostul oferă protecție maximă persoanelor, ușa se închide etanș, este așezat pe sol fără fundație, sunt ușor de montat și de demontat, iar materialele pot fi reciclate la sfârșitul duratei de viață.

Până acum au fost montate şi testate opt domuri geodezice în Munţii Făgăraş,  el mai jos pe Vârful Comisul, la o între altitudinea de 1.883 de metri (Vârful Comisul)  și cea de peste 2.300 de metri (Vârful Berevoescu Mare).

O astfel de construcție cântărește, în prezent, între 500 și 600 de kg. Inițial, pentru a transporta cele 100 de module, a fost nevoie de șapte sau opt oameni care au făcut zece drumuri în decurs de o săptămână. Montarea refugiului durează o lună. După ce au înlocuit fibra de sticlă cu poliuretan şi spumă poliuretanică, care sunt mai uşoare şi mai ecologice, durata montării s-a redus la o săptămână, iar costul unui astfel de refugiu este de 7.000 de euro.

 

   Citește și: Un nou refugiu va fi construit în Munții Făgăraș

 

   Citește și: FOTO: Cum arată cabana de la 2.500 m altitudine, unde turiștii pot locui gratuit

 

   Citește și: Turist rătăcit, ofer ajutor salvatorilor montani să mă găsească repede

 

Comments

comments

3 Responses

  1. gadjodillo

    Am o fotografie realizată în primăvara lui 2008 de către un australian, în Piatra Craiului. În imagine se vede foarte clar un astfel de refugiu. Cînd a fost construit primul şi unde?

    Răspunde
  2. Dragu

    Refuza sa cred ca cineva a cheltuit 700 de mii de euro pe gunoaiele alea !!! Sper ca cineva sa faca niste cercetari si sa infude puscaria hotii aia !!!!

    Răspunde
  3. BauBau

    @gadjodillo Cele din piatra craiului au aceeasi forma dar nu sunt facute pe acelasi sistem. E vorba de total alt principiu.

    @Dragu Citeste si dupa aia injura. E vorba de suma cheltuita pe cercetare in domeniul geodomurilor, alte aplicatii si imbunatatire de produs. Cele din Fagaras au fost la o suma infima comparativ cu pretul altor refugii din munti. Mai bine ai face tu niste cercetari inainte sa vorbesti/scri.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*